nieuws

CZ en VRZ gaan samen inkopen

Archief

Zorgverzekeraar CZ en de leden van de Vereniging Regionale Zorgverzekeraars (Azivo, De Friesland, Salland en Zorg en Zekerheid) gaan gezamenlijk ziekenhuiszorg inkopen.

De zorgverzekeraars willen speciaal voor de medische ziekenhuisbehandelingen waarvoor vrije prijzen gelden, het zogenaamde b-segment, de handen ineenslaan. De samenwerking is volgens de deelnemende zorgverzekeraars getoetst op schaalvoordelen en marktposities en gemeld bij de Nederlandse Zorgautoriteit en de mededingingsautoriteit NMA.
Het gezamenlijk inkopen is de VRZ-partners in Noord en West Nederland zo goed bevallen, dat er gezocht is naar een mogelijkheid om het uit te breiden naar de rest van Nederland. “Na een zorgvuldige oriëntatie is besloten om dit met CZ samen te doen”, aldus beide partijen.
Voordelen
Als voordelen noemen de partijen uiteraard de inkoopvoordelen, maar ook het feit dat ziekenhuizen voortaan nog maar met één contractpartij te maken hebben. Ook zullen er minder handlingskosten zijn. Verder wordt bespaard op administratiekosten.
De nu samenwerkende zorgverzekeraars hebben 3,7 miljoen verzekerden in de boeken. Deze zijn verspreid over het hele land, waarbij de klanten van de regionale zorgverzekeraars boven de grote rivieren wonen en veel verzekerden van CZ in Zuid- en West Nederland. Op basis van onderzoek in opdracht van VRZ en CZ is besloten om de provincie Zuid-Holland uit te sluiten van gezamenlijke inkoop, omdat alle partijen hier al sterk vertegenwoordigd zijn.

Reageer op dit artikel