nieuws

CVZ: geen boetes voor zelfstandigen die ten onrechte in ziekenfonds

Archief

bleven

De kleine zelfstandigen die op 1 januari ten onrechte in het ziekenfonds zijn gebleven, worden opgespoord. Het ziet er naar uit dat zij geen boetes krijgen.
Een deel van de kleine zelfstandigen die zich begin van dit jaar – op grond van de zelfstandigenmaatregel – uit het ziekenfonds moesten laten schrijven, heeft dit niet gedaan. Ondanks dat zij hierover bericht kregen van de Belastingdienst, hebben zij zich ook niet particulier verzekerd. Vermoed wordt dat deze zelfstandigen zich om financiële redenen ‘schuil houden’. Om hen op te sporen, zullen ziekenfondsbestanden worden vergeleken met het zelfstandigenbestand van de belastingdienst. Dit gebeurt door Vektis, het informatiebureau van de zorgverzekeraars.
“Verzekerden die ten onrechte in het ziekenfonds blijven kunnen een boete krijgen van f 216 per maand per persoon, plus eventueel vijftig procent hiervan voor maximaal twee kinderen”, zegt Ronald Daemen van het CVZ, het College voor Zorgverzekeringen. Het CVZ heeft echter de ziekenfondsen geadviseerd om in dit geval boetes op te leggen.
Schuilhouders
Volgens de ‘zelfstandigenmaatregel’ moesten per 1 januari kleine zelfstandigen met een inkomen onder f 41.200 naar het ziekenfonds. De andere kant van de medaille is, dat zelfstandigen moesten overstappen naar particuliere verzekeraars. Wie op grond van een bijbaantje recht had op een ziekenfondsverzekering, verliest dat recht als het totale inkomen boven genoemde grens uitkomt. De maandpremies kan daardoor stijgen van een tientje naar honderden guldens.

Reageer op dit artikel