nieuws

Curator Marq laat ethiek ongemoeid

Archief

Het deze maand failliet verklaarde Marq incasseerde in de ene vennootschap de provisie, terwijl de andere vennootschap geen salaris uitbetaalde en geen pensioenpremie voor de werknemers afdroeg. “Vanuit ethisch oogpunt is dat misschien laakbaar”, zegt curator Van Gool.

“Maar in ons vak toets je alleen of er juridisch juist is gehandeld en niet of alle normen en waarden zijn nageleefd”, zo vervolgt Van Gool, die eerder curator was van Marqs voorganger Spaar Select. “Het is een van de dilemma’s in mijn vak. Als je te veel toelaat, benadeel je mensen, maar als je alles stuk knijpt, blijft er voor niemand wat over.”
Stadion NAC
Het faillissement van Marq is voor de curator een pijnlijke ervaring, zo vertelt hij. Het overgrote deel van de bijna zestig personeelsleden kreeg op 9 januari in de onwezenlijke entourage van het NAC-stadion te horen dat ze hun baan kwijt waren. Ze hadden over december al geen geld meer gekregen en hoopten dat er die dag een financiële oplossing zou worden gepresenteerd, zegt Van Gool. “Ik kreeg van iemand zelfs de vraag of ik geld voor een treinkaartje voor de terugreis had.”
Franchisenemers
Bij het faillissement hebben 45 personeelsleden hun baan verloren. Marq wil nu verder met adviseurs die als franchisenemers eerst _ 1.500 euro moeten betalen voordat ze aan de slag mogen. Marq ‘nieuwe stijl’ komt onder de financieringsmaatschappij Jonkheer Holding van Harry Sistermans te hangen, die ook al een van de geldschieters van Spaar Select was.
Het bedrijf heeft voor de dertien overgebleven personeelsleden in de holding een nieuw en kleiner onderkomen in Breda gehuurd. De nieuwe directeur is de voormalige controller Ronald Smulders. Volgens de curator wilde ook de vroegere directeur van Marq, Robert van den Broek, het bedrijf kopen, maar hij kon de financiering niet rond krijgen.

Reageer op dit artikel