nieuws

Consumentenbond wil tijdelijk uitstel in keuze hypotheekvorm

Archief

De Consumentenbond wil dat klanten die nog dit jaar een hypotheek sluiten, de mogelijkheid moeten krijgen pas in 2008 te beslissen welke aflossingsvorm gewenst is.

In 2008 wordt het voor consumenten namelijk mogelijk aan banksparen mee te doen. Voorwaarde is wel dat de Eerste Kamer nog tijdig met het wetsvoorstel instemt. Banksparen is een nieuwe financieringsvorm voor de aflossing van een huis, waarbij op een geblokkeerde rekening geld opzij wordt gezet. Door een speciale wettelijke vrijstelling hoeft geen belasting te worden betaald.
De bond vermoedt dat deze producten voordeliger worden dan de huidige opties tot kapitaalopbouw. De belangenclub wil daarom dat hypotheekadviseurs de verkoop van hypotheken met beleggingspolissen en hybride hypotheken voor de rest van dit jaar staken. Zij moeten hun klanten op de hoogte stellen dat het banksparen eraan komt en adviseren een tijdelijke aflossingsvrije hypotheek af te sluiten.
Geldgevers zouden daarnaast met een overgangsregeling moeten komen, die het voor consumenten mogelijk maakt de aflossingsvorm pas in 2008 te bepalen. Zo zouden zij voor consumenten die nog dit jaar een hypotheek willen afsluiten, de hypotheek nog enkele maanden in 2008 aflossingsvrij kunnen houden. Hun klanten krijgen hierdoor de tijd een weloverwogen keuze te maken welke aflossingsvorm zij willen: tegen die tijd is bekend welke bankspaarproducten er op de markt zijn en onder welke voorwaarden.
Onrust zaaien
De intermediairorganisaties NVA en VVHN hekelen de oproep van de Consumentenbond aan hypotheekadviseurs om te stoppen met het adviseren van beleggingspolissen. Die is voorbarig en zaait onnodig onrust bij de consument, vinden beide verenigingen. Zij vragen zich af of de klant met bankspaarproducten wel per definitie beter uit zal zijn. “Ook aan deze producten zijn distributie- en advieskosten verbonden.” Bovendien moet de Eerste Kamer nog met het voorstel instemmen. “De Consumentenbond anticipeert dus op mogelijk toekomstige producten, die wellicht goedkoper zouden kunnen zijn.”
De oproep aan de geldverstrekkers om met een overgangsregeling te komen vinden de NVA en de VVHN niet reëel en praktisch onuitvoerbaar. “Ook zal een overgangsregeling de consument voor hogere kosten stellen, omdat in 2008 een aflossingsconstructie aan de hypotheekakte moet worden verbonden.”
Eigen Huis
De Vereniging Eigen Huis is daarentegen meer op de hand van de Consumentenbond en stelt dat woningzoekers met banksparen duizenden euro’s goedkoper uit zijn dan via een beleggingshypotheek. Die leveren in de ogen van Eigen Huis nauwelijks rendement op, omdat een aanzienlijk deel van de inleg opgaat aan kosten, overlijdensrisico’s en provisies.
De nieuwe bankspaarhypotheek is na tien jaar looptijd _ 12.000 voordeliger dan de beleggingshypotheek, zo heeft Eigen Huis uitgerekend door een beleggingsverzekering en een bankspaarproduct, beiden van verzekeraar Allianz, te vergelijken. Daarbij baseert de vereniging zich op een gemiddelde situatie: een stel van 27 jaar dat een huis koopt van _ 250.000. Voor beide hypotheken werd met een rendement van 6% gerekend.
Eigen Huis heeft hoge verwachtingen van het door de kamerleden Depla (PvdA) en Blok (VVD) ingediende wetsvoorstel, dat al in juli door de Tweede Kamer is goedgekeurd. “Met banksparen komen er voor consumenten goedkopere en duidelijkere hypotheken”, zegt Bob Maas van Vereniging Eigen Huis. “Daardoor wordt de beleggingshypotheek helemaal uit de markt gedrukt.”

Reageer op dit artikel