nieuws

Consumentenbond: schrap BKR-codering na twee jaar

Archief

De Consumentenbond wil dat het Bureau Krediet Registratie (BKR) coderingen in het kredietregistratiesysteem sneller gaat schrappen.

Nu worden coderingen verwijderd vijf jaar nadat het krediet is afgelost of de achterstanden zijn ingelopen. De Consumentenbond wil die termijn bekorten tot twee jaar. “Vijf jaar is onevenredig lang”, vindt de bond, die ook wil dat BKR-geregistreerden jaarlijks gratis een overzicht krijgen. “Nu komt het voor dat mensen geen weet hebben van een registratie en onnodig voor schut staan als ze een lening willen sluiten voor een huis of een auto.”
De bond schrijft zijn aanbevelingen aan de brancheorganisaties NVVK (volkskredietbanken), NVB (banken), EnergieNed en Aedes (woningcorporaties). “Deze partijen maken zich hard voor een uitbreiding met huur- en energieschulden. Dan wordt betere voorlichting aan consumenten over de gevolgen van een codering bij het BKR nog harder nodig.”
De Consumentenbond wil niet tornen aan het tegengaan van overkreditering, “maar een registratiesysteem moet vooral een signaalfunctie hebben en niet alleen worden gebruikt om mensen te verstoten die door commerciële bedrijven onbetrouwbaar worden gevonden.” De bond vindt dat onderscheid gemaakt moet worden in soorten schuld. “Want schuld bij een consumptief of hypothecair kredietverstrekker is in onze ogen een volstrekt andere schuld dan een achterstallige betaling bij een leverancier van producten en diensten.”

Reageer op dit artikel