nieuws

Consumentenbond hekelt pensioenadvies

Archief

“Pensioenadviseurs geven vaak verkeerde adviezen en gaan er vrijwel altijd vanuit dat voor (vervroegde) pensionering extra voorzieningen nodig zijn.”

Die conclusie trekt de Consumentenbond na een eigen onderzoek onder pensioenadviseurs. Daartoe vroegen vijf proefpersonen aan achttien adviseurs advies over hun pensioensituatie. Onder de bezochte tussenpersonen zaten niet alleen mensen van banken en assurantiekantoren, maar ook enkele gespecialiseerde pensioen- en hypotheekadviseurs.
Volgens de Consumentenbond kunnen de adviseurs hun adviesrol maar moeilijk scheiden van productverkoop. “Om de wens eerder stoppen met werken waar te maken, gaan de adviseurs er automatisch vanuit dat extra voorzieningen moeten worden getroffen”, aldus de bond. “En dat is door de aanwezigheid van verschillende financiële middelen lang niet altijd nodig.” Verder bezondigen de adviseurs zich volgens de bond nogal eens aan foutieve adviezen, vooral op het gebied van het benutten van de overwaarde van het eigen huis en het storten van koopsommen.
Een samenvatting van het onderzoek is te vinden in de GeldGids nummer 4, van mei/juni 2000. Daarin is verder een artikel te vinden over de direct ingaande lijfrente op beleggingsbasis.

Reageer op dit artikel