nieuws

Consument leent meer tegen variabele rente

Archief

Het aantal nieuw gesloten consumptieve kredieten met een variabele rente of korte rentevaste periode is fors gestegen, blijkt uit berekeningen van De Nederlandsche Bank.

In juli werd voor e 216 mln van dit type leningen gesloten, 75% meer dan in december 2003 en 30% meer dan in maart van dit jaar. De totale uitstaande kredietschuld bedraagt nu ruim e 21 mld. De toegenomen kredietverlening wordt onder meer veroorzaakt doordat klanten meer rood staan en meer gebruik maken van creditcards.
Banken hebben hun normen voor het verstrekken van woninghypotheken in het tweede kwartaal van dit jaar niet verder verscherpt, zoals daarvoor wel het geval was. De vraag naar hypotheken bleef stabiel. “Verwacht wordt dat in de tweede helft van het jaar een vraagafname zal optreden onder invloed van de, naar schatting van de banken, matige vooruitzichten op de woningmarkt en het nog lage consumentenvertrouwen.” Het totale in ons land uitstaande hypotheekbedrag is nu e 318 mld.

Reageer op dit artikel