nieuws

Conservatrix trekt de stekker uit Frohn Wester

Archief

Pensioenadviesbureau Frohn Wester & Partners is failliet verklaard. Financier en grootaandeelhouder Conservatrix was de aanhoudende verliezen beu.

De levensverzekeraar uit Baarn, toevallig dezelfde vestigingsplaats als die van Frohn Wester & Partners, riep in mei haar pandrechten in en maakte daarmee een einde aan de (provisie)inkomsten van het bijna tien jaar oude kantoor. Ten tijde van het faillissement was er nog één werknemer in dienst; Han Frohn en Bert Wester, de belangrijkste werknemers van het kantoor en elk voor 16% minderheidsaandeelhouder, hadden toen al ontslag genomen.
Dat ontslag volgde op de nodige onenigheid met Conservatrix-bestuurder Ewout Henny. De eerste slag in dat conflict werd door Henny gewonnen bij het opstellen van een ‘herstructureringsovereenkomst’ mei vorig jaar. De kantooroprichters Frohn en Wester moesten beiden hun basissalaris van e 78.000 inleveren voor een salaris van e 20.000 plus eventuele provisie-inkomsten. Tegelijkertijd werd namens Conservatrix Rob van Heel aangesteld als directeur.
Begrafenisverzekeraar
Frohn en Wester hoopten op een aanvullende financiering van de zijde van Conservatrix, die al meer dan e 0,6 mln in het kantoor had gestoken, maar die bleef uit. In plaats daarvan eiste de verzekeraar vanaf mei dit jaar alle gelden op en werd een faillissement onafwendbaar. “Een te vroege beslissing”, oordeelt Frohn. “Er kwam perspectief in de economie en dat had ons door het dal van de laatste drie jaren kunnen helpen. Maar ja, een begrafenisverzekeraar begrijpt niet helemaal hoe een pensioenadviesbureau werkt.”
Frohn Wester & Partners liet vorig jaar een nettoresultaat zien van e -115.000 bij een omzet van e 222.000. Een jaar eerder bedroeg die omzet nog e 310.000, maar toen was het resultaat nog magerder: e -171.000. Het eigen vermogen was eind vorig jaar opgelopen tot ruim acht ton negatief; met een vordering van ruim zes ton is Conservatrix de grootste schuldeiser. Hans Frohn (59) en Bert Wester (58), die privé ook enkele vorderingen hebben op de failliete vennootschap, gaan afzonderlijk als zelfstandig pensioenadviseur verder.

Reageer op dit artikel