nieuws

Commissie ziet uitzwenken van oplegger als ‘bijzondere verrichting’

Archief

Een vrachtwagen maakt een bocht naar rechts en daarbij zwenkt zijn oplegger uit over de linker weghelft en raakt een bestelauto. De Geschillencommissie Schadeverzekeraars buigt zich over de vraag of hier sprake is van ‘rijstrookwisseling’ volgens de Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling (OVS).

De vrachtwagen neemt aan het einde van een afrit op de A28 een bocht naar rechts. Hij rijdt op de rechterrijstrook en links van hem rijdt een bestelauto die eveneens naar rechts gaat. Bij het nemen van de vrij haakse bocht, zwenkt de oplegger uit over de linker weghelft en raakt de bestelauto.
Volgens de verzekeraar van de bestelwagen is de eerste bepaling van de OVS (OVS 1) van toepassing. Hierin wordt ‘rijstrookwisseling’ gedefinieerd als “de verrichting waarbij een motorrijtuig van de ene naar de andere rijstrook rijdt.” De verzekeraar verwijst hierbij naar eerdere uitspraken van de Geschillencommissie Schadeverzekeraars (05 GCS-OVS 03 en 05 GCS-OVS 05) waarin is bepaald dat een rijstrookwisseling in de zin van de OVS wordt beschouwd als “een zijdelingse verplaatsing over rijstroken bestemd om in dezelfde richting te berijden. Of het uiteindelijk ook de wil of intentie van de bestuurder was, speelt daarbij geen rol, stelt de verzekeraar.
De verzekeraar van de vrachtwagen stelt dat OVS 1 niet van toepassing is, omdat er sprake is van een “geringe en korte rijstrookoverschrijding zonder de intentie te hebben de weg daarover te vervolgen”. Er is, zo stelt de vrachtwagenverzekeraar, geen sprake van het daadwerkelijk van de ene naar de andere rijstrook rijden.
Gedeeltelijk wisselen
De commissie neemt bij haar overwegingen een eerdere uitspraak mee (05 GCS-OVS 03): “een rijstrookwisseling kan als voltooid worden beschouwd op het moment dat een motorrijtuig zich geheel én in rechte stand op de andere weghelft bevindt”. Ook het gedeeltelijk van de ene naar de andere rijstrook rijden, kan volgens de Commissie verstaan worden onder rijstrookwissel in de zin van de OVS. Een rijstrookwisseling is voltooid als het wisselende voertuig zich volledig én in rechte stand op de andere rijstrook bevindt of op de rijstrook waar oorspronkelijk werd gereden. Hetzelfde geldt ook bij het (gedeeltelijk) wisselen van rijbaan”.
Het oordeel van de Commissie luidt dat de vrachtwagen bezig was met een ‘bijzondere verrichting’ en dat de schade om die reden onder de OVS valt.
07.

Reageer op dit artikel