nieuws

Commissariaat voor de Media waarschuwt Tros en Vara

Archief

Het Commissariaat voor de Media heeft de Vara en de Tros een waarschuwing gegeven, omdat zij in strijd hebben gehandeld met het zogeheten dienstbaarheidsverbod door samen te werken met respectievelijk Verzekeringssite en Independer.

De NVA en de VVHN dienden vorig jaar een klacht in bij het commissariaat over de samenwerking tussen Tros-programma Radar en Independer. Radar zou reclame maken voor de vergelijkingssite annex online tussenpersoon. Volgens artikel 52 van de Mediawet mogen publieke televisieprogramma’s geen reclame-uitingen bevatten, tenzij die niet vermijdbaar zijn. Beide brancheverenigingen doelden onder meer op de Radar-website, waarop wordt verwezen naar de activiteiten van Independer en bezoekers wordt gevraagd persoonlijke gegevens via een offerteaanvraag aan Independer te sturen.
Dat leidde in februari tot de uitspraak van het Commissariaat voor de Media dat de samenwerking tussen Tros en Independer strijdig is met de beginselen van non-commercialiteit. Voor de beoordeling of ook werd gehandeld in strijd met het dienstbaarheidsverbod (een derde aan commercieel voordeel helpen), werd een hoorzitting ingelast.
Winstverhogend
Die heeft de commissie tot de conclusie gebracht dat Radar én Vara-programma Kassa dat verbod hebben overtreden. “Beide sites bieden een vergelijkingsmodule voor verzekeringen. Op zichzelf is dat een service die goed past in de publieke programmering, in het bijzonder ter ondersteuning van genoemde consumentenprogramma’s”, luidt de motivering. “De vraag is echter of er met deze activiteiten nog sprake is van normaal economisch handelen en of het aannemelijk is dat meer dan normale winst wordt gegenereerd. Via de Kassa- en de Radar-site is waardevolle (financiële) informatie van gebruikers gegenereerd voor Verzekeringssite respectievelijk Independer. Deze informatie was niet alleen informerend, het bood gebruikers ook de mogelijkheid om tot een transactie over te gaan, te weten het aanvragen van een offerte. De mogelijkheid tot het online offerte aanvragen werd binnen het publieke domein gegeven.” Het commissariaat neemt aan dat deze diensten een winstverhogend effect hebben gehad voor beide sites.”
Er is geen boete opgelegd: “Mede vanwege het experimentele karakter van een dergelijke ontwikkeling, waarin de omroep zoekt naar een manier waarop zij de kijker een internetservice ter ondersteuning van het consumentenprogramma kan bieden dat past binnen het publieke bestel, is volstaan met een waarschuwing”, aldus het commissariaat.
Eigen Huis
De NVA en de VVHN zijn content met de uitspraak van het Commissariaat voor de Media; daarbij kijken zij met een schuin oog naar de hypotheekdienst van Eigen Huis: “Wij zien ons gesterkt in ons streven om de consument meer inzicht te bieden in de werking van commerciële partijen die zich voordoen als vergelijkingssite of als zogenaamde consumentenbelangenbehartiger (Vereniging Eigen Huis).”

Reageer op dit artikel