nieuws

CNV gaat verzekeraar rechtsbijstand oprichten

Archief

Bedrijvenbond CNV gaat een verzekeraar oprichten voor rechtsbijstand aan leden. Dit is het gevolg van een uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven.

Drie bonden van het CNV, de Dienstenbond, de Hout- en Bouwbond en de Algemene Christelijke Politiebond, die samen zo’n tweehonderd leden hebben, geven een rechtsbijstanddekking als onderdeel van het lidmaatschap. De rechtsbijstand wordt door de eigen juridische dienst uitgevoerd. Aanvankelijk ging het om bijstand bij arbeidskwesties van de leden, maar een paar jaar geleden werd de dekking uitgebreid tot een gezinsdekking die is te vergelijken met de gezinspolis van verzekeraars. In 1997 kwam de Verzekeringskamer tot de conclusie dat het niet langer ging om een dienstverlening aan leden, maar om een verzekering (die dus niet mag worden uitgevoerd door het CNV). Het CNV ging in beroep bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven, dat kortgeleden heeft geoordeeld dat het inderdaad om een verzekering gaat.
“We willen deze dienstverlening handhaven, dus moeten we een verzekeraar oprichten”, zegt bondsbestuurder Jaap Jongejan. “We gaan daar nog over praten met de Verzekeringskamer, maar het zal wel een onderlinge waarborgmaatschappij worden.” Jongejan denkt niet dat andere CNV-bonden ook een gezinsdekking gaan aanbieden.

Reageer op dit artikel