nieuws

CDFD weerspreekt kritiek op studieduur Beleggen A

Archief

Het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD) is het niet eens met de kritiek van voorzitter Arno Dolders van de SEFD dat het te lang heeft geduurd voordat de WFD-toetstermen gereed waren (zie pag. 39). Hij hekelt tevens de korte studieduur voor Beleggen A (6 uur).

“De doorlooptijd voor de toetstermen was echter hard nodig, en de zes studie-uren zeggen niets over de wijze waarop financiële dienstverleners zich kennis eigen moeten maken, zegt Paul Oostdam van de CDFD in een reactie.
“Deze doorlooptijd is afhankelijk van een groot aantal factoren, stelt hij. “Je moet deskundigheid binnen de sector mobiliseren en onder één noemer brengen en het intermediair en de aanbieders consulteren. Verder moet voor beslissingen draagvlak worden gevonden. Deze werkwijze is tijdrovend, maar noodzakelijk. Het gaat hier tenslotte om een belangrijke operatie rond alle aspecten van de WFD-deskundigheid. Belangrijk is dat er op dit moment op alle fronten vooruitgang wordt geboekt”, aldus Oostdam.
Beleggen A
Wat Beleggen A betreft is er bij Dolders kennelijk sprake van een misverstand, vindt hij. De eindtermen van dit diploma blijven hier altijd het uitgangspunt. “De genoemde studieduur van zes uur zegt slechts iets over het ondersteunende onderwijs”, aldus Oostdam. “Het zegt niets over de manier waarop de financiële dienstverlener zich deze kennis eigen moet maken. Er wordt bijvoorbeeld vanuit gegaan dat er als voorbereiding aan zelfstudie wordt gedaan.”
Daarnaast is het inhaalprogramma Beleggen A uitsluitend bedoeld voor mensen die al de beschikking hebben over een diploma Hypothecair Krediet of Leven in het overgangsregime, legt hij uit. Oostdam: “Wij hebben het hier niet over financiële dienstverleners die blanco zijn. Het gaat over gediplomeerde mensen met werkervaring die alleen nog de puntjes op de i moeten zetten.”

Reageer op dit artikel