nieuws

CCV start onderzoek naar inbraken met klopsleutel

Archief

Het Centrum voor Criminaliteitsbestrijding en Preventie (CCV) gaat in samenwerking met de Consumentenbond en enkele certificerende instellingen een onderzoek doen naar de effectiviteit van de klop- of slagsleutel. Aanleiding voor dit onderzoek vormen de alarmerende berichten in de media over deze relatief nieuwe inbraakmethode. “Wij willen dit serieus oppakken”, aldus een woordvoerder van het CCV.

In Oost Europa is het ‘kloppen’ of ‘bumpen’ van sloten een vrij gangbare techniek, die nu via Duitsland zijn weg naar onze contreien gevonden lijkt te hebben. Bij Nova was eind april te zien hoe met een speciale sleutel bijna alle cilindersloten -ook gecertificeerde exemplaren- met enkele tikjes open te krijgen zijn, zonder braaksporen of andere beschadigingen. Drie weken later was bij Kassa nogmaals te zien hoe deze inbraakmethode kan worden toegepast. 
Echt ongerust maakt het CCV zich nog niet over het gebruik van de klopsleutel in Nederland, omdat 90% van de inbraken in woningen gelegenheidsinbraken zijn en deze methode daarvoor niet wordt gebruikt. Het keurmerk Veilig Wonen is daarom geenszins waardeloos geworden, aldus het CCV. The Open Organisation of Lockpickers (Toool) staat echter op het standpunt dat voorkomen beter is dan genezen en heeft op haar internetsite een lijst gepubliceerd van sloten die bestand zijn tegen kloppen en andere vormen van inbraak.

Reageer op dit artikel