nieuws

CBS: aantal woningbranden blijft dalen

Archief

Het aantal branden in woningen blijft dalen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2004 werden 5.400 woningbranden geteld tegen 8.000 in 1997. De totale schade van de branden in woningen bedroeg vorig jaar € 100 mln. In totaal braken vorig jaar 43.000 branden uit, waarvan 13.000 binnenbranden.

Waar de daling van het aantal woningbranden aan te danken is, kan het CBS niet met zekerheid zeggen. Het vermoeden is dat dit ligt aan verbeterde voorlichting over het voorkomen van brand en aan de toename van het gebruik van rookmelders. Ook zouden huizen en elektrische apparaten steeds veiliger worden. Huishoudelijke apparaten blijven wel de grootste boosdoeners: zij veroorzaakten eenderde van de branden door een defect of door verkeerd gebruik. Bij 12 % van de woningbranden is brandstichting de oorzaak. In bijna een kwart van de gevallen is de oorzaak van de woningbrand niet meer te achterhalen. De gemiddelde schade bij een woningbrand bedraagt € 24.000.
Volgens het CBS stierven vorig jaar 35 mensen door een brand in een woning. Verder kwamen ongeveer zevenhonderd mensen daardoor in een ziekenhuis terecht. Van alle doden en gewonden door een brand was 60% slachtoffer van een woningbrand.

Reageer op dit artikel