nieuws

Cardif: Independer zit fout met vergelijking woonlasten-aov’s

Archief

De premieverschillen lopen bij de diverse aanbieders van woonlastenpolissen flink op, constateert vergelijkingssite Independer. Cardif, die volgens de site de magerste dekking biedt, is niet onder de indruk van de vergelijking: ‘Wij worden als peer met appels vergeleken.’

Wie bij het sluiten van een hypotheek bij dezelfde aanbieder een woonlastenpolis afneemt, loopt het risico 400% te veel premie te betalen, denkt Independer. “Het verschil kan oplopen tot duizenden euro’s per jaar. Een hogere premie betekent overigens niet automatisch een betere kwaliteit of dekking. Integendeel, de goedkoopste woonlastenverzekering kent een van de beste dekkingen.”
Volgens de site, die voorheen afraadde een woonlastenpolis te sluiten, is de kwaliteit de laatste jaren verbeterd en zijn de provisies en premies bij een aantal aanbieders sterk verlaagd.” Vergelijken loont zeer de moeite, omdat nog niet alle aanbieders de verbeteringen hebben doorgevoerd met extreme verschillen tot gevolg.”
Vergelijking
Independer is bij de vergelijking uitgegaan van een brutomaandlast van _ 850, waarbij wordt gekozen voor een netto-uitkering van _ 550 per maand, een looptijd van tien jaar bij een 25-jarige kostwinner.
Wordt gekozen voor een arbeidsongeschiktheids- en een WW-dekking tegen koopsom, dan komt de polis van Allianz met een looptijd van vijf jaar als goedkoopste uit de bus met een koopsom van _ 2.006,40. Duurste is DSB, die weliswaar een looptijd van tien jaar hanteert, maar daarvoor _ 4.643 in rekening brengt. De duurste aanbieder met een looptijd van vijf jaar is volmachtbedrijf TBF (risicodrager Genworth): de koopsom is _ 4.400.
Volgens Independer bieden de aanbieders uit de SNS Reaal-stal de polissen met de beste dekking op zowel WW-als AO-gebied. Met een koopsom van _ 2.668,40 staan zij in de middenmoot.
De slechtste dekking bieden volgens de vergelijkingssite de polissen van Funda en TBF (beide risicodrager Genworth) en Cardif.
Wordt gekozen voor maandelijkse premiebetaling, dan is Delta Lloyd met _ 29,01 de goedkoopste; Cardif rekent met _ 77,95 de hoogste premie.
Als alleen dekking wordt genomen tegen arbeidsongeschiktheid, dan biedt De Amersfoortse (_ 855,36) de laagste koopsom en DSB (_ 3.503) de hoogste. Bij de premiebetalende variant verschijnen opnieuw De Amersfoortse (_ 10,30) en DSB (_ 40,90) als goedkoopste respectievelijk duurste.
Onvolledig
Cardif, die eerder al kritiek had op de manier waarop Independer kapitaalverzekeringen eigen woning naast elkaar legde, vindt de vergelijking onvolledig en onvoldoende uitgediept. “Daardoor heeft de uitkomst beperkte waarde”, vindt commercieel directeur Cees de Jong.
Zo wordt volgens hem in het onderzoek ten onrechte geen waarde gehecht aan een lange uitkeringsduur. “Terwijl dit punt juist voor belangenorganisaties als de Consumentenbond en zeker ook de consument zwaar weegt. Dit is ook een erg belangrijk en uniek kenmerk van onze woonlastenpolis.”
Ten tweede heeft De Jong kritiek op de gemiddelde looptijd van tien jaar die Independer hanteert. “Dat komt niet overeen met de praktijk. Bij ons is de gemiddelde geadviseerde looptijd twintig jaar. Wij zijn samen met De Amersfoortse de enige aanbieder van een polis met zowel een lange looptijd als een lange uitkeringsduur. Wij vinden het jammer dat een onomstreden en heldere beschrijving van de voorwaarden niet beloond wordt in dit onderzoek. Juist op dit punt onderscheiden wij ons positief ten opzichte van de markt.”
Afgesneden peer
Cardif vergelijkt zichzelf met een peer in een mand appels: “In het onderzoek van Independer wordt de markt van woonlastenpolissen op één hoop gegooid, waardoor appels met peren vergeleken worden. Van de peer onder de woonlastenverzekeringen (Cardif) wordt door Independer simpelweg een stukje afgesneden, waardoor het een appel moet lijken. Zo vergelijkt Independer gekunstelde appels met appels en gaat zij voorbij aan de unieke smaak die een peer anders én lekkerder maakt dan appels.”
Hypotheken
Bij Independer kiezen steeds meer bezoekers voor een lange rentevaste periode tussen de tien en twintig jaar. In het eerste kwartaal van dit jaar heeft 8% van de circa 180.000 bezoekers een vergelijking gemaakt van hypotheken met een variabele rente. Een jaar eerder was dat nog 17%. Vooral de twintigjaarsrente is in trek, terwijl een rentevaste periode van vijf jaar minder populair is geworden.
Een andere ontwikkeling is dat steeds meer wordt gekeken naar volledig aflossingsvrije hypotheken. Independer trekt daaruit de conclusie dat de meeste mensen zich nog geen zorgen maken om een mogelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek.

Reageer op dit artikel