nieuws

BVZ opgeslokt door Nuva

Archief

Natura-uitvaartverzekeraar BVZ (Landgraaf) is opgekocht door Nuva. De aanstaande fusiepartner van AVVL versterkt daarmee zijn positie in Limburg.

Met de overname van BVZ stijgt het aantal verzekerden van Nuva met 22.000 tot 314.000. De BVZ-verzekerden waren goed voor ruim 50.000 polissen, daar waar de 292.000 Nuva-verzekerden in 1999 goed waren voor 475.000 verzekeringspolissen. Het verzekerde kapitaal van Nuva stijgt door de BVZ-aankoop met f 48 mln tot zo’n f 1,6 miljard.
In 1999 was Nuva goed voor een brutopremie-inkomen van f 29,4 mln en BVZ voor f 1,3 mln. Samen met fusiepartner AVVL komt Nuva daarmee op een premie-omzet van f 59 mln en zal daarmee met Reaal Uitvaartzorg en Aegon (NVG, Axent en LPU) strijden om de derde plaats onder de uitvaartverzekeraars, na Dela en Monuta.
Afzetgebied
Volgens Nuva-directielid Jan van Doorn is de overname van BVZ strategisch van belang. “In Limburg hadden wij minder dan duizend verzekerden. BVZ zorgt voor een welkome aanvulling. En met de loondienst van BVZ vergroten we ons afzetgebied.”
BVZ telt momenteel negen medewerkers, waarvan drie in de buitendienst werkzaam zijn. Het bedrijf blijft vooralsnog zelfstandig werken vanuit Landgraaf, onder leiding van Marc Hermans. In de loop van volgend jaar denkt Nuva aan de echte integratie te kunnen beginnen. “Vooralsnog blijft Monuta – via uitvaartonderneming Paffen – gewoon de uitvaarten voor BVZ verzorgen”, benadrukt Van Doorn de stabiele situatie.
Historie
BVZ werd in 1948 opgericht. In de jaren negentig werd Reinier Kleinen eigenaar van het bedrijf; in 1998 kocht Henk ter Braack de helft van de aandelen. In 1999 werd nog een overnamebod van SNS Reaal afgeslagen en sprak BVZ de ambitie uit een belangrijke speler op uitvaartverzekeringsgebied te willen worden. De bescheiden ‘probleem-portefeuilles’ van St. Clemens en Individualis werden overgenomen en BVZ Uitvaart werd omgevormd tot BVZ Leven, dat direct een WTV-vergunning aanvroeg en verkreeg.
De laatst bekende jaarcijfers (over 1999) geven goede solvabiliteitscijfers aan: f 1,5 mln aanwezig waar f 0,4 mln is vereist. De laatste twee jaarwinsten bedroegen f 1,0 mln in 1998 en f 0,5 mln in 1999. Kleinen heeft zich in de loop van vorig jaar al teruggetrokken uit het bedrijf. Ter Braack verkoopt nu zijn aandelen aan Nuva en verlaat BVZ eveneens.

Reageer op dit artikel