nieuws

BVZ-eigenaren ontfermen zich over Individualis

Archief

De eigenaren van uitvaartverzekeraar BVZ hebben de aandelen overgenomen van Individualis die (nog maar) 522 verzekerden heeft.

Henk ter Braack en Reinier Kleinen, de eigenaren van natura-uitvaartverzekeraar BVZ in Landgraaf, hebben voor f 10.000 de aandelen gekocht van natura-uitvaartverzekeraar Individualis BV. Deze verzekeraar viel onder de ‘noodregeling’. De Verzekeringskamer is ongeveer een jaar bezig geweest de Individualis-verzekerden onder dak te brengen. “De portefeuille-opbouw is uitstekend”, zegt Ter Braack. “De gemiddelde leeftijd ligt rond de vijfendertig jaar.” Voor de verzekerden verandert er niets, de Individualis-polissen worden op de bestaande condities voortgezet. “Uiteraard mits de premieachterstand, die velen hebben, wordt ingehaald.” Ter Braack en Kleinen zijn voorlopig niet van plan Individualis te integreren in BVZ. “Wellicht gaan wij daar volgend jaar eens naar kijken.”
‘Het land in’
De nieuwe eigenaren zien de aankoop als onderdeel van hun plannen om het werkgebied te vergroten. BVZ – die 50.000 verzekerden heeft en voor de uitvaartverzorging samenwerkt met Monuta – werkt tot nu toe voornamelijk in het zuiden van Limburg en het oosten van Noord-Brabant. De Individualis-portefeuille is geconcentreerd rond Den Haag. Omdat BVZ ‘het land in wil’ werd kortgeleden de buitendienst vergroot van vier naar zeven medewerkers. Ook is BVZ bezig uitvaartondernemers te interesseren voor verzekeringen onder eigen label. “Nee, we hebben daarvoor geen contact met verenigingen van uitvaartondernemers, we benaderen ze individueel”, zegt Ter Braack. Met drie uitvaartondernemers wordt binnenkort een contract gesloten.”
Zestien jaar gerommel
Voor de verzekerden van Individualis zal het een verademing zijn te zijn aangesloten bij een normaal werkende verzekeraar. Met Individualis is namelijk gedurende het 16-jarig bestaan voortdurend iets aan de hand geweest. Bij tijden werd dubbele premie afgeschreven (zelfs bij niet-verzekerden), werd niet op brieven gereageerd, en was de verzekeraar, dan wel eigenaar R.H. van Meegeren, onvindbaar. Toen in 1997 het wettelijk toezicht op de natura-uitvaartbranche werd ingesteld, mocht Individualis – omdat het niet aan de eisen voldeed – niet meer verzekeren. Dat het zo lang heeft geduurd voor er een oplossing kwam, was te wijten aan het feit dat Van Meegeren tot voor kort niet wilde meewerken.
Sinds 1997 is het aantal verzekerden voortdurend geslonken. Vorig jaar kwam de verzekeraar in het tv-programma Kassa negatief in beeld. Ook dat leidde er toe dat verzekerden de automatische premiebetaling stopzetten. Omdat toen al een overname in de pen zat, waren deze opzeggingen uiteraard niet in hun belang.

Reageer op dit artikel