nieuws

Burghthuys en DFD strijden om jonge beroepsmilitairen

Archief

Burghthuys Advies Groep en DFD De Financiële Dienstverleners, beide gevestigd in Valkenswaard, strijden om de gunst van de vooral jonge beroepsmilitairen. Burghthuys heeft een samenwerking met de militaire vakbond BBTV gesloten ten koste van DFD.

DFD heeft lange tijd alleen op de defensiemarkt geopereerd. Een aantal militaire vakbonden, waaronder AFMP, VBMNOV en Acom, werkten samen met DFD. Leden konden verzekeringen via DFD sluiten. Vorig jaar echter kwam DFD negatief in de publiciteit en werden er Kamervragen gesteld over de handelwijze van de tussenpersoon in Valkenswaard. "Al deze publiciteit heeft onze positie bij Defensie er niet beter op gemaakt", vertelt DFD-directeur Léon Porankiewicz.
De militaire vakbond BBTV, die zich vooral richt op jonge militairen, heeft de samenwerking met DFD verbroken en per 1 januari een contract gesloten met Burghthuys Advies Groep. Eigenaar van Burgthuys is Theo Herregodts, ooit de oprichter van DFD. Ook Burgthuys-directeur Gabri Hessels is afkomstig uit de DFD-stal. "Hessels was samen met mij en Henk in 't Zand eigenaar van DFD. In 2000 is hij vertrokken", zegt Porankiewicz.
Overstap
BBTV bevestigt de overstap naar Burghthuys. "Burghthuys kan een beter totaalpakket bieden aan onze leden. Dat betreft vooral het onderdeel molest", aldus een woordvoerder. Ook zouden afspraken zijn gemaakt over hoe er wordt omgegaan met de gegevens van de BBTV-leden.
"Burghthuys heeft gebruik gemaakt van de contacten die er zijn bij het militaire apparaat om een contract met BBTV te sluiten", vertelt woordvoerder Kim van Wagtendonk. "We zijn sinds januari actief op dit terrein." Hij wil niet vertellen of er ook contacten zijn met de andere militaire vakbonden. "U zult begrijpen dat dat bedrijfsgevoelige informatie is."
Nadeel
Volgens Porankiewicz ondervindt DFD geen financieel nadeel van de verbroken samenwerking met BBTV. "We hebben tot nu toe een kleine zestig opzeggingen gehad. Maar wij hebben 30.000 klanten in de boeken, van wie het merendeel militairen en oud-militairen is. Onze activiteiten zijn er wel op gericht om deze mensen nadrukkelijker aan ons te binden."
Molest
Vooralsnog zijn er bij Burghthuys vooral schadeverzekeringen te sluiten door de militairen. Het 'Defensie Aanvullingsplan' heeft Noordhollandsche van 1816 als risicodrager. "Opvallend dat een Nederlandse verzekeraar ook molest heeft verzekerd. Dat is namelijk uitgesloten. Dat is de reden dat wij het onderdeel molest ondergebracht hebben bij AIG Europe", zegt Porankiewicz van concurrent DFD. "Aegon, bij wie ons Woon- & Vrije Tijdpakket is ondergebracht, verzekert dat niet. Zij zijn ooit door toezichthouder DNB teruggefloten vanwege een molestclausule voor een hulpverleningsorganisatie."
Om die reden heeft Aegon naar Noordhollandsche van 1816 een brief gestuurd. Volgens de Wet Toezicht Verzekeringsbedrijf mag een Nederlandse verzekeraar geen ' groot molest' verzekeren, beweert Aegon. Noordhollandsche-directeur Cas Verhage begrijpt niets van de heisa. "Zolang het kabinet toestemming heeft gegeven aan de militaire missie is molest gedekt. Het ligt nu inderdaad al een tijdje bij De Nederlandsche Bank, maar daar heb ik nog niets van gehoord. Ik ga er vanuit dat het in orde is."
De toezichthouder laat weten geen uitspraken te doen over onder toezicht staande bedrijven.

Reageer op dit artikel