nieuws

Bureau MoneyView gaat resultaten beleggingsfondsen vergelijken

Archief

Het bureau voor financiële research en redactie MoneyView Nederland in Amsterdam heeft een index voor beleggingsfondsen geïntroduceerd. Daarmee kunnen adviseurs en consumenten prestaties van deze fondsen meten en vergelijken.

De index is ontwikkeld in samenwerking met het CBS en met steun van de Vereniging van Effectenbezitters.
Te veel fondsbeheerders, veelal banken en verzekeraars, teren bij het verkopen van ‘huisbeleggingsfondsen’ op hun naam, aldus het bureau. “Door de grote stijging van het aantal fondsen op de markt ziet de consument maar ook de professionele adviseur door de bomen het bos niet meer”.
Door de invloed van de CBS/MoneyView Indices zullen fondsmanagers met elkaar moeten concurreren door het leveren van prestaties en minder door marketinginspanningen, voorziet het bureau.
Onderscheiden worden een hoofdindex en een index per beleggingscategorie (Algemeen, Geldmarkt, Obligaties, Aandelen Nederland, Aandelen Europa en Aandelen Wereldwijd). De indexcijfers worden elke dag door het CBS berekend en aan de kranten geleverd.
Gids voor Beleggingsfondsen
Daarnaast is bureau MoneyView gestart met de opbouw van een Gids voor Beleggingsfondsen. Hierin wordt elk fonds, ook niet-beursgenoteerde, afgezet tegen de index. Wanneer een fonds minstens drie jaar bestaat, krijgt het een prestatieaanduiding, een positief of negatief cijfer ten opzichte van collegafondsen.
Bedoeling is dat aan het einde van het jaar alle 250 á 300 beleggingsfondsen in ons land in de gids worden opgenomen: de 126 beursgenoteerde fondsen en de overige.
Het is een losbladig systeem. Men kan een abonnement krijgen op de overzichten van alle beleggingsfondsen, maar ook is het mogelijk een selectie te maken. Eind dit jaar zal de gids compleet zijn. Met ingang van 1996 wordt deze per kwartaal vernieuwd.
Nadere informatie is verkrijgbaar bij MoneyView, antwoordnummer 11711 1000 RA Amsterdam, tel. 020-626.78.94.

Reageer op dit artikel