nieuws

Bundeling van Franse invloed

Archief

Bundeling van Franse invloed

DAT IS PAS/ALWEER 25 JAAR GELEDEN
Begin augustus 1982 werd er een bundeling van ‘Franse invloed’ in de Nederlandse verzekeringswereld aangekondigd. Het destijds grootste Franse verzekeringconcern UAP verwierf een meerderheidsbelang in de Providentia Groep. UAP had al een eigen Nederlandse tak (hoofdzetel Eindhoven, tweehonderd werknemers), het in Amsterdam gevestigde Providentia telde vierhonderd werknemers.
UAP maakte destijds bekend dat het een aandelenpakket ging overnemen van de Groupe des Mutuelles Alsaciennes in Straatsburg, die op dat moment de grootste aandeelhouder van Providentia was. UAP streefde nadrukkelijk naar een integratie van beide Nederlandse bedrijven. De combinatie ging aanvankelijk door het leven als Providentia-UAP en later als UAP Nederland. De groep groeide onder meer door de overname van ziektekostenportefeuilles.
In 1996 zou UAP een volgende grote stap zetten door de overname van NieuwRotterdam, waarna er aan het eind van datzelfde jaar in Frankrijk een megafusie op stapel werd gezet: UAP en AXA. Inmiddels zijn we ruim tien jaar verder en buiten een aantal nicheverzekeraars (vooral in de sfeer van krediet- en aanverwante verzekeringen) komt er binnenkort een eind aan de ‘Franse school’ alhier, doordat AXA Nederland wordt overgenomen door de zeer Nederlandse SNS Reaal Groep.
Westland-Utrecht
Een ander samengaan dat aandacht kreeg in AM 15 van 1982 was dat van hypotheekbank WestlandUtrecht met Nationale-Nederlanden (NN). WestlandUtrecht verkeerde na grote verliezen in financiële nood. In de zomer van 1982 werd een reddingsplan ontwikkeld door NN en het pensioenfonds ABP. Beide partijen zouden een gelijk miljoenenbedrag in WestlandUtrecht steken en NN zou meerderheidsaandeelhouder worden.
Liquiditeitsproblemen
“Hoewel er weinig over wordt gesproken en geschreven, is voor zeer veel tussenpersonen momenteel het grootste probleem: hoe krijg ik m’n centen binnen.” Dat betoogde begin augustus 1982 Ton van Zijl (Delta Lloyd Management Consultants) in een gesprek met AM. “Voorheen had de tussenpersoon de premiegelden van zijn cliënten meestal ruimschoots op tijd binnen vóór de periodieke afrekening met de maatschappijen. Maar doordat de mensen steeds later gaan betalen, dreigen voor heel wat kantoren liquiditeitsproblemen”, waarschuwde Van Zijl voor de verslechterende betalingsmoraal bij Jan Publiek. Van Zijl is overigens anno 2007 penningmeester van de Vereniging van Gepensioneerden van de Delta Lloyd Groep.
Cannabisverzekering
Terug naar augustus 25 jaar geleden. In Groningen werd door de Stichting ‘Stuf Vrij’ een cannabispolis de markt gebracht. Deze verzekering bood gebruikers van softdrugs dekking tegen inbeslagname van hasj of marihuana door de politie. In ruil voor een jaarpremie van ( 15 zou, met een maximum van 30 gram, de waarde van de in beslag genomen hasj (maximaal ( 240) of marihuana (maximaal ( 150) worden vergoed. Dertig gram was de wettelijk gestelde grens die gebruikers en dealers scheidt.
Het initiatief was vanzelfsprekend een kort leven beschoren. Het ging om het verzekeren van een strafbaar feit en de stichting had zich niet voor toelating aangemeld bij de toenmalige toezichthouder, de Verzekeringskamer.

Reageer op dit artikel