nieuws

Buitenlandse zorgpremies mogen hoger

Archief

Zorgverzekeraars mogen de premies van gepensioneerden in het buitenland verhogen.

De rechter vindt de verhoogde premies gezien de geboden dekking redelijk. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in een kort geding dat drie buitenlandse verzekerden en een stichting, die hun belangen behartigt, hadden aangespannen tegen Ohra, Delta Lloyd en Achmea.
De rechter tekent in zijn uitspraak aan dat de aanbiedingen van de verzekeraars niet op alle punten even duidelijk zijn. De eisen van de duizenden gepensioneerden die zich bij de stichting hebben gemeld, kan de rechter sowieso niet beoordelen, omdat de omstandigheden van afzonderlijke verzekerden te veel van elkaar verschillen.
De hogere premies zijn het gevolg van het nieuwe zorgstelsel. De pensionado’s hebben inmiddels een kort geding tegen de Nederlandse Staat aangekondigd.
Minister Hoogervorst heeft in een overleg met de Kamer toegezegd te gaan onderzoeken of Nederlanders in het buitenland toch nog keuzevrijheid kunnen krijgen tussen het verplichte ziekenfonds in het woonland en een extra verzekering bij een Nederlandse verzekeraar.

Reageer op dit artikel