nieuws

Brommen wordt steeds veiliger

Archief

Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) heeft becijferd dat bromfietsers steeds minder vaak brokken maken; dat geldt vooral voor de jongste categorie. Raakten van alle zestienjarigen vijf jaar geleden nog een op de vier betrokken bij een bromfietsongeval, vorig jaar was dat aantal gedaald naar een op veertien.

De cijfers zijn afkomstig van de jongste bromfietsenquête van het CVS, die de periode beslaat tussen 1 mei 2004 en 1 mei 2005. De deelnemende verzekeraars vertegenwoordigen circa 84% van het totale brommerpark.
Ten opzichte van de voorlaatste enquête in 2001 bleek de schadefrequentie bij alle leeftijdscategorieën vorig jaar aanzienlijk te zijn afgenomen van ruim 4% tot 1,74%. De afname bij de jonge bromfietsers viel daarbij het meest op.
Ook volgens de Adviesdienst Verkeer en Vervoer is het rijden op een scooter of bromfiets in korte tijd veel veiliger geworden: moesten in 2001 zich nog 2.100 bromfietsers in het ziekenhuis laten behandelen als gevolg van een ongeluk, in 2004 was dit aantal met bijna 30% gedaald naar 1.500.
Effect
Een verklaring voor het dalende aantal ongelukken met scooters en bromfietsen heeft het CVS niet echt: brommers rijden al sinds 2000 op de rijweg en het brommercertificaat werd reeds medio jaren negentig ingevoerd. “Het kan zijn dat deze maatregelen pas later effect zijn gaan sorteren”, aldus projectleider Fred Treur van het CVS. Hij geeft aan dat de trend van een dalende schadefrequentie in lichtere mate ook zichtbaar is bij personen- en vrachtauto’s.
Ondanks de dalende schadefrequentie is het gemiddelde schadebedrag bij bromfietsen gestegen van _ 1.229 in 2001 tot _ 1.625 vorig jaar. Naast inflatie is deze stijging volgens Treur het gevolg van een relatief sterkere afname van het aantal kleine schades.

Reageer op dit artikel