nieuws

Britse voetbalclubs zijn weinig professioneel op verzekeringsgebied

Archief

Britse voetbalclubs zijn weinig professioneel op verzekeringsgebied

Het Britse profvoetbal heeft in vergelijking met grote buitenlandse clubs een wat amateuristische benadering van verzekeringsdekking, ondanks de miljarden die in de voetballerij worden gepompt. Dat schrijft Deloitte & Touche in een onlangs verschenen rapport, aldus Insurance Day.
De afzet van verzekeringen tegen letselschade groeit weliswaar net zo hard als de salarissen van de spelers, maar waar het verzekeren van onvoorziene gebeurtenissen bij clubs op het Europese vasteland steeds grotere prioriteit krijgt, blijft het verzekeren tegen inkomstenderving als gevolg van degradatie uit de Premier League of het missen van de lucratieve Champions League onder de maat. Ter indicatie van de grote financiële belangen die met voetbal zijn gemoeid: clubs uit de hoogste Engelse voetbaldivisie ontvangen de komende drie jaar alleen al aan televisierechten gezamenlijk een bedrag van f 9 miljard. De gezamenlijke waarde van de spelers van de twintig clubs bedraagt f 1.530 mln.
Verzekeraars moeten volgens Deloitte & Touche op hun hoede zijn: er zijn waarschuwingen van de Londense markt uitgegaan dat de prijzenoorlog die het voetbal in zijn greep heeft, dusdanig omvangrijke claims tot gevolg kan hebben dat maatschappijen rekening moeten houden met grote verliezen.
Een voorval van twee jaar geleden is tekenend voor de soms ontoereikende verzekering. De sterspeler van een club uit de Premier League moest een ander vliegtuig nemen dan de rest van het team, omdat de verzekerde som niet toereikend was als alle voetballers, inclusief de steraanvaller, bij een vliegtuigongeluk om het leven zouden komen.
Dat een verzekering niet zonder meer tot een uitkering leidt, daarover weet het Spaanse Atletico Madrid mee te praten. De club die vorig jaar uit de hoogste Spaanse voetbaldivisie degradeerde had weliswaar hiervoor een verzekering afgesloten, maar de verzekeraars verwierpen de claim, erop wijzend dat de Spaanse club veel van zijn beste spelers verkocht op een moment dat degradatie nog te vermijden was.
De selectie van een amateurclub kan nog wel met een gerust hart samen een vliegreis maken.
Diploma graag zelf aanvragen
Een economische recessie lijkt in aantocht, want zelfs in verzekeringsland wordt hard het mes gezet in kleine kostenposten. Zo stuurt het Actuarieel Instituut, het opleidingscentrum voor actuarissen, voortaan geen diploma’s meer toe aan pas geslaagde cursisten. Althans, niet meer op eigen initiatief, maar alleen op verzoek van de geslaagde zelf.
Benieuwd welke actuariële berekening aan deze bezuinigingsmaatregel ten grondslag ligt? “Het werd voor ons te veel zoekwerk”, aldus een medewerkster van het Actuarieel Instituut. “Elke opleiding bestaat uit negen tot vijftien modules, die veel cursisten dwars door elkaar en in de verkeerde volgorde afwerken. Cursisten weten zelf het beste wanneer ze een opleiding hebben afgerond.”
De weg tot een actuarieel diploma is trouwens een lange. Je moet eerst een formulier aanvragen, waarmee je vervolgens een diploma kunt aanvragen. En de uitreiking is nog later, ergens in een Woerdens restaurant. Kortom: er valt nog zat te saneren bij het Actuarieel Instituut.
NVGA-voorzitter op de bres voor druif
Arie van den Ende, sinds het afgelopen voorjaar voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Gevolmachtigde Agenten (NVGA), is ook buiten de assurantiebranche actief.
Van den Ende heeft zich deze zomer tevens gemanifesteerd als aanvoerder van de stichting De Westlandse Druif. Arie trekt het zich aan dat de eertijds bloeiende druiventeelt in zijn geboortestreek nagenoeg is uitgeteld. Van den Ende en zijn medebestuursleden willen op diverse manieren de onder glas geteelde druivencultuur redden.
Arie van den Ende
Nieuw kunstwerk op plein voor De Goudse
Komende maandag wordt om 17.00 uur, op het voorplein naast de hoofdingang van De Goudse, een kunstwerk onthuld. Het betrokken kunstwerk, gemaakt door Jef Wishaupt, is een schenking van de familie Ad Bouwmeester aan de maatschappij ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan. Voormalig Goudse-bestuurder Bouwmeester is mede-eigenaar van de maatschappij.
NN sponsort nog Opera in Ahoy
Nationale-Nederlanden blijft nog twee jaar sponsor van het Opera-spektakel in het Rotterdamse Ahoy. Voor relaties van het concern die hopen te zijner tijd een uitnodiging te ontvangen, kunnen wij melden dat het in beide jaren zal gaan om opera’s van Verdi: in januari 2001 ‘Nabucco’ en in januari 2002 ‘Il trovatore’.
Andere koffie in Aegon-automaten
Aegon is afgelopen maand massaal overgegaan op Max Havelaar-koffie. Via deze koffie wordt effectieve ontwikkelingshulp bedreven, want doordat de branders de bonen rechtstreeks bij kleine koffieboeren kopen, zijn laatstgenoemden in staat zelf aan hun toekomst te bouwen.
Natuurlijk heeft Aegon de nieuwe koffie eerst getest, zo blijkt uit een gesprek van het personeelsblad InterAegon met Dick Bleijerveld, hoofd van de restauratieve dienst van het concern. “We hebben één apparaat bij ons op de gang gevuld met de nieuwe melange. Toen hebben we tegen een aantal ‘grootverbruikers’ gezegd: ‘Proef eens, we hebben de apparaten anders afgesteld’, vertelt Bleijerveld grijnzend. “Daarna was meestal de reactie: nou, lekker hoor.” = = = = = = = = = 5e kolom: Kist (ING) prefereert beker melk boven jusje

Reageer op dit artikel