nieuws

BRB, Janssen & Tempelaar en Peeters samen onder ING-vlag

Archief

Drie Eindhovense assurantiekantoren gaan fuseren. Het gaat om de BRB Groep Financieel Raadgevers, Janssen & Tempelaars Groep en Peeters Adviesgroep. Aandeelhouder van het nieuwe bedrijf, waarvoor nog een nieuwe naam wordt gezocht, is ING. Via een participatiemaatschappij was ING al eigenaar van Peeters en BRB.

Met de nieuwe combinatie ontstaat een intermediairbedrijf van 101 medewerkers (19 van BRB, 27 van Janssen & Tempelaars en 55 van Peeters), met circa 25.000 klanten en een gezamenlijke provisie-omzet van f 22 miljoen. In juridische zin worden Peeters en Janssen & Tempelaars (J&T) overgenomen door BRB. “In de praktijk is het een fusie op basis van gelijkwaardigheid”, aldus John Roodbeen (50), directievoorzitter van het nieuwe fusiebedrijf. Andere directieleden zijn Mark ter Beek (42) van BRB, Frank Peeters (29) van Peeters en Leo Antonis (35) van J&T.
BRB Groep (lid NVA) werd nog geen vier jaar geleden opgericht door de voormalige NN-inspecteurs Roodbeen en Ter Beek en door Schreinemacher-directeur Hans van den Boel. De laatste verkocht vorig jaar zijn aandelen aan ING en vertrok; begin dit jaar deden Roodbeen en Ter Beek hun aandelen eveneens over aan ING.
Peeters Adviesgroep, in 1965 opgericht door Martien Peeters (56), kwam een half jaar geleden in handen van ING. Janssen & Tempelaars, opgericht in 1968, is volgens Roodbeen nog geen eigendom van ING. “Dat gebeurt binnenkort.” Wel brengt Janssen & Tempelaars (lid NVA) al jaren een flink deel van zijn productie onder bij ING-vlaggenschip Nationale-Nederlanden.
Back-office
Vooralsnog blijven de drie bedrijven werken vanuit hun eigen kantoor aan de Geldropseweg (BRB), de Dr. Cuyperslaan (Peeters) en de Elzentlaan (J&T). Volgend jaar hoopt het fusiebedrijf een nieuw kantoorpand in Eindhoven te betrekken. “Daar gaan we onze eigen back-office inrichten”, aldus Roodbeen, die niet te spreken is over de administratieve prestaties van verzekeraars. “We starten en volmachtbedrijf en gaan alles zelf doen, behalve risicodragen.”
De ambitie voor een gezamenlijk back-office is niet ingegeven door de directie van Nationale-Nederlanden. “Wij staan buiten het verhaal van NN. Wij vallen niet onder de organisatie van 68 NN-kantoren (zie AM nr. 3, pag. 1). We zijn volstrekt onafhankelijk.” Om dat te illustreren wil Roodbeen een ISO-certificaat voor het nieuwe bedrijf. “ISO eist dat wij zaken doen met minimaal vijftien partijen.” Peeters Adviesgroep kreeg in 1997 al een ISO-certificaat.
Investeringen
Met de fusie hebben de drie Eindhovense intermediairbedrijven vooral een verdere specialisatie op het oog. De overlap van de drie kantoren betreft de financiële planning/hypotheken. BRB is verder gespecialiseerd in employee-benefits en pensioenen, J&T in bedrijfsmatige en particuliere verzekeringen en Peeters in hypotheken en pensioenen.
“Krachtenbundeling is noodzakelijk”, meent Roodbeen. “En voor de nodige investeringen in internet hebben we een beroep gedaan op een kapitaalkrachtige partij als ING.” Roodbeen sluit verder nieuwe acquisities niet uit. “Maar voorlopig hebben we onze handjes wel even vol.”

Reageer op dit artikel