nieuws

Brand verwoest deel gipsfabriek Eind januari is de afdeling grondstofvoorbereiding

Archief

van gipsplatenfabriek Lafarge in Farmsum bij Delfzijl afgebrand

De schade wordt voorlopig geschat op _ 10 mln. Een Frans consortium van verzekeraars, waaronder AXA, draait op voor de schade. “Voorlopig is nog niet met zekerheid te zeggen hoe groot de schade zal zijn, omdat het nog wel een half jaar duurt voordat de gipsplatenproductie weer volledig in eigen huis kan worden gestart”, zegt expert Joop Vermeulen van GAB Robins. De brand ontstond in een loods waar grondstoffen werden voorbereid voor verwerking tot gipsplaten, waarschijnlijk door oververhitting van een motor in het koelsysteem. De grondstofvoorbereiding, waar ‘nat’ gips wordt omgezet in ‘droog’ gips(poeder), is door de brand volledig buiten bedrijf. “Het ‘droge’ gips wordt nu uit Duitsland betrokken en met ongeveer 25 vrachtauto’s per dag aangevoerd”, vertelt Vermeulen. “Dat is een immense logistieke operatie. Men hoopt voor de zomer weer zelf ‘droog’ gips te kunnen produceren.”

Reageer op dit artikel