nieuws

‘Branchecursus niet specialistisch genoeg’

Archief

De diverse branchecursussen zijn niet specialistisch genoeg. Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoek door twee studenten van de Amsterdamse Academie, in opdracht van de Stichting Assurantie Opleiding Centrum (AOC).

Aanleiding voor het onderzoek was de jarenlange daling in het aantal cursisten voor de branchecursussen Leven, Transport, Brand en Varia, terwijl in zijn totaliteit het aantal deelnemers aan assurantiecursussen juist toeneemt.
“Die branchecursussen zijn ooit in het leven geroepen om juist specialistische kennis te verschaffen”, aldus AOC-bestuursvoorzitter Joop Waterreus. “Met name in de beurssteden Amsterdam en Rotterdam was daar veel vraag naar. De daling van het aantal cursisten verontrustte ons daarom.”
Uit het onderzoek van de studenten Cindy Romkes en Sonja Janicijevic blijkt dat de doelgroep de branchecursussen niet specialistisch genoeg meer vindt. “Het lijkt te veel op de in de laatste jaren sterk opgewaarde Assurantie A-cursussen”, is de algemene stemming.
Studiepunten
Gesuggereerd wordt om de branchecursussen te verzwaren en verder te moduleren. “De modules uit de branchecursus Varia sluiten niet allemaal op elkaar aan en kunnen beter opgesplitst worden.”
Dit geldt ook voor de branchecursus Transport. “Casco en goederen zijn heel aparte modules, waar veel specialistischer op kan worden ingegaan door de cursus op te delen”, staat in de conclusies te lezen. “Er is grote behoefte aan kennis van risicomanagement en jurisprudentie”, vult Waterreus aan.
Als mogelijke oplossing geven de studenten aan systeem van studiepunten aan. Cursisten moeten dan naar eigen inzicht een cursuspakket met modules uit diverse branches kunnen samenstellen. Voor het verkrijgen van een diploma zou dan een bepaald aantal studiepunten noodzakelijk zijn.
Of en wanneer de aanbevelingen worden overgenomen weet Waterreus nog niet. “Maar dit onderzoek zal van het management van het nieuwe landelijke opleidingsinstituut zeker aandacht krijgen.”

Reageer op dit artikel