nieuws

Branche reageert ‘hartverwarmend’ op evacuatie bondsbureau NBvA

Archief

Terwijl in Tiel de eerste plannen worden gesmeed om de Limburgse NBvA-leden een helpende hand toe te steken, krijgen de medewerkers op het bondsbureau te horen dat ze zelf 40 uur de tijd hebben om het gebied te verlaten. Het water van de Waal klotst op dat moment al tegen de stadspoort.

Nu het bondsbureau al weer grotendeels op orde is, blikt stafmedewerker publiciteit J. van Stigt Thans terug op enkele bange dagen in Tiel.
Op maandagavond 30 januari breekt er tijdens het NOS journaal paniek uit onder de tien medewerkers van de NBvA. Het journaal meldt een mogelijke evacuatie van Tielerwaard en de Culemborgerwaard. Bij acht van de tien medewerkers komt het nieuws extra hard aan, aangezien zij in het gebied woonachtig zijn.
Diezelfde dag is er nog intern overleg op het bondsbureau geweest over de situatie in Limburg. Ook is er namens de leden een brief aan minister Zalm gestuurd waarin wordt aangedrongen op een verzekeringstechnische oplossing voor dit soort overstromingen. Dan komen de eerste berichten binnen over leden die in het land van Maas en Waal, de Bommelerwaard en de Ooipolder zitten en daar weg moeten.
Noodplan
Dinsdagochtend wordt in alle haast een noodplan opgesteld, aangezien er nooit is stilgestaan bij de mogelijkheid van overstroming. In voorgaande jaren is hoog water nooit een probleem geweest. Aan het eind van de middag wordt de evacuatie officieel afgekondigd: binnen 40 uur moet de Tielewaard leeg zijn.
Vele pogingen om vervoer voor de inboedel te regelen stranden, aangezien de vraag uit de regio plotseling explosief groot is. Bovendien zijn de telefoonlijnen in Tiel zó overbelast, dat zelfs het krijgen van verbinding moeizaam is. Ook faxen lukt nauwelijks. Het regelen van vrachtwagens en verhuisdozen, die in de wijde omgeving nog nauwelijks te verkrijgen zijn, wordt daarom uitbesteed aan enkele bestuursleden. De meeste medewerkers gaan naar huis om daar alles te regelen voor de komende evacuatie. Een chauffeur van Amev komt langs met een bestelbusje om alvast wat spullen naar het Amevhuis te brengen. Daar zal het grootste deel van de administratie en archief opgeslagen worden. Op woensdag 1 februari, de dag dat de voormalig NBvA-secretaris Van der Schoot start bij Amev, komen er vrachtwagens vol met NBvA-inboedel aan. Daar worden de nodige grapjes over gemaakt. Diverse verzekeringsmaatschappijen nemen contact op om te vragen of ze hulp kunnen bieden. Ze zeggen steun, opslagruimte en administratieve ondersteuning toe. Ook NVA en bureau D&O bieden hun medewerking aan. Van Stigt Thans noemt de steun van leden en anderen uit de branche die de NBvA in de afgelopen dagen ontving ‘hartverwarmend’. Als voorbeeld noemt hij de 25 NBvA- leden die naar Tiel kwamen om als ‘verhuizer’ dienst te doen. “Er waren mensen bij die nog maar nét lid zijn van de NBvA, het bondsbureau nog nooit gezien hadden en vervolgens met ons archief liepen te sjouwen”.
De complete inventaris van de NBvA wordt in kratten en dozen gestopt. Uiteindelijk blijven er twee lege bureaus en een kast achter.

Reageer op dit artikel