nieuws

Boycot Unigarant?

Archief

In AM 3 stond op pagina 32 een reactie van Roderick Hartog (assurantiekantoor Friesland Direkt) op de actie van Peugeot Assurance met gratis autoverzekeringen, die worden ondergebracht bij Unigarant. De kop was ‘Boycot nu Unigarant!’. De verzekeraar in kwestie reageert daarop, evenals een concurrerende intermediairverzekeraar.

“Unigarant is verbaasd over de oproep van Hartog. Niet omdat hij dit niet zou mogen doen, maar wel omdat hij dit doet op basis van feiten die onjuist zijn. Hartog stelt dat ‘Unigarant en Peugeot Assurance massaal de door het intermediair gesloten autoverzekeringen oversluit’. Dit is onjuist. Peugeot heeft een actie waarbij ze bij de verkoop van bepaalde modellen een autoverzekering cadeau geeft. In dat geval ontvangt Unigarant de maandpremie niet van de klant, maar van Peugeot Assurance. Dit heeft niets te maken met al afgesloten autoverzekeringen bij het intermediair. En Unigarant geeft dus ook geen gratis verzekering weg, dat doet Peugeot. De actie valt in de bestaande merkenpolis die Unigarant als innovatieve verzekeraar al enige tijd met Peugeot, en ook met andere automerken, heeft.
Ook geeft Hartog aan moeite te hebben met het feit dat er bij de gratis verzekeringen van Peugeot Assurance geen eigen risico van toepassing is. Maar Hartog kan het eigen risico ook afkopen als hij wil. Veel tussenpersonen maken hier al gebruik van. Met de provisieschuif is het voor tussenpersonen ook nog mogelijk om van alles met de prijs te doen.”
“Ja Roderick, ook ik frons mijn wenkbrauwen als ik lees over de samenwerking van Unigarant met Peugeot en schud mijn hoofd in onbegrip. Maar die emotie maakt bij mij snel plaats voor een juichstemming. Ik word niet verdrietig van de initiatieven van zogenaamde intermediairverzekeraars die, op zoek naar af- en omzetmogelijkheden, het ene na het andere anti-intermediaire besluit nemen. Externe aandeelhouders zijn nu eenmaal moeilijk tevreden te houden. En laten we wel wezen, Unigarant is als dochteronderneming van de ANWB (met ruim 3,9 miljoen leden) natuurlijk nooit een intermediairverzekeraar geweest. Dus kan een initiatief als de Peugeot-polis bij Unigarant niet echt tot verbazing leiden.
Tel daarbij op dat deze samenwerkingsverbanden niet van vandaag of gisteren zijn. Intermediairverzekeraars, een enkele uitzondering daargelaten, belijden al jaren het credo van multichanneldistributie. Ik roep gemakshalve nog maar even de combinaties AH-Aegon en Shell-AXA in herinnering. En van recenter datum zijn Kruidvat-SNS Reaal en Wehkamp-London. Daarnaast heeft toch elke zichzelf respecterende intermediairmaatschappij ook een directe poot, of die nu Ohra, Proteq of Ditzo heet! Niets nieuws onder de zon dus.
Mijn antwoord aan Roderick Hartog is om niet te wanhopen of op te roepen tot een boycot van de ene of andere verzekeraar die zich niet loyaal aan het intermediair toont. Mijn antwoord is wel, weet waar je vrienden zitten en maak keuzes. Want anno 2008 kun je nog steeds terecht bij verzekeraars die wel op één lijn zitten met het intermediair.”

Reageer op dit artikel