nieuws

Bouwfonds en SNS verkeken zich op beleggingsfraudeur

Archief

De vorige week op verdenking van beleggingsfraude gearresteerde eigenaar van intermediairbedrijf Lekker Leven Hypotheken, de 41-jarige Frans L., deed vooral zaken met SNS Bank en Bouwfonds.

“Maar hen treft geen blaam”, zegt advocaat Bob van der Goen, die het opneemt voor gedupeerden van het bedrijf uit Stadskanaal. Hoeveel klanten een hypotheek hebben gesloten bij Lekker Leven Hypotheken, kan hij niet zeggen. “Er zijn in elk geval tientallen gedupeerden.”
L. werd samen met zijn eveneens 41-jarige echtgenote Natalia Z. en een 34-jarige vriendin aangehouden in het Belgische Tongeren. De verdachten hadden de afgelopen tijd diverse villa’s gekocht in België. De arrestatie geeft volgens Van der Goen aan dat het hier niet gaat om doorgewinterde oplichters.
Lekker Leven Hypotheken, dat banden heeft met het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Bright Star Investments, bewoog klanten hun hypotheek over te sluiten met aanlokkelijke verhalen op de eigen website. Die was opgebouwd rond vier producten: de 10-jaren Hypotheek, de Senioren Hypotheek, de Geen Lasten Hypotheek en de 10-jaren Zekerheid Hypotheek. Dit laatste product was een variant op de spaarhypotheek, waarbij de klant na tien jaar geen hypotheeklasten meer zou hebben en de lening gegarandeerd zou worden ingelost. Ook bij de 10-jaren Hypotheek zou de klant al snel lastenvrij zijn. In alle gevallen werd de hypotheek overgesloten, waarbij het leningbedrag op basis van aanwezige overwaarde fors werd verhoogd.
De extra lening zou in depot worden gestort of worden belegd bij het Luxemburgse Euro Consultancy tegen rendementen van 15% tot 20%. De beloofde maandelijkse uitkeringen ter verlaging van de maandlast bleven echter al snel uit; het vermoeden is dat de naam van het intermediairbedrijf vooral de vooruitzichten van de eigenaars en niet die van de klanten moest weerspiegelen.

Reageer op dit artikel