nieuws

Bouwfonds boekt Duits succes

Archief

Bouwfonds Hypotheken is sinds begin vorig jaar in Duitsland actief en heeft daar inmiddels voor e 130 mln aan hypotheken uitstaan. Voor dit jaar wordt een verdubbeling van de omzet verwacht.

De Duitse markt wijkt op veel punten af van die in ons land. De distributie vindt voor 85% rechtstreeks plaats via banken, terwijl 15% via tussenpersonen verloopt. In ons land zorgt het intermediair voor meer dan de helft van de hypotheekdistributie. Andere punten waarop Bouwfonds zich onderscheidt van overige aanbieders zijn volgens directievoorzitter Frank van der Heijden het aanbieden van financiering boven 100% van de executiewaarde, het binnen een week leveren van een offerte en het aanbieden van een (deels) aflossingsvrije hypotheek. “Die voorwaarden zijn voor Duitsland heel erg nieuw.”
Door het ontbreken van de hypotheekrenteaftrek en lagere huurprijzen zijn er bij de oosterburen veel meer huurders dan in ons land. Als er een woning wordt aangeschaft, dan vindt die aanschaf op latere leeftijd plaats (gemiddeld 38 jaar). Eén van de oorzaken is dat in Duitsland minimaal 20% aan eigen kapitaal ingebracht moet worden. Die eis geldt niet bij Bouwfonds, waardoor meer mensen een huis kunnen kopen.
Er is een speciale vier medewerkers tellende Duitsland-desk opgezet. Dit najaar wordt de eerste fysieke Duitse vestiging van Bouwfonds geopend.

Reageer op dit artikel