nieuws

Bos wil leensites reguleren

Archief

Minister Wouter Bos wil de financiële dienstverlening van leensites zoals Boober.nl gaan reguleren. De minister van Financiën gaat daarvoor de Wet Financieel Toezicht (WFT) aanpassen.

Voor leensites, die mensen die geld willen lenen in contact brengen met mensen die geld willen uitlenen, bestaan nu geen aparte wettelijke regels. Bos vindt dat er “adequate waarborgen” moeten komen en wil daarom de wet aanpassen. Voor particulieren die geld lenen via deze sites moeten algemene kredietregels zoveel mogelijk van toepassing zijn.
Dat betekent dat voor geldleners registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel mogelijk moet worden. “Voor degenen die geld uitlenen zou bepaalde informatie verplicht kunnen worden gesteld, waaronder de informatie dat op deze ‘belegging’ geen toezicht wordt gehouden door AFM of DNB”, aldus de minister in de brief aan de Kamer.
Boober
Boober-directeur Guus Drijver ondersteunt de aanpak van Bos. Boober kan zich op dit moment nog niet bij het BKR aanmelden, maar wat Drijver betreft, gaat zijn bedrijf daar zo snel mogelijk aan deelnemen. “We hebben nu ook een prima kredietcheck, die niet onder doet voor die van het BKR, maar deelname daaraan zou de controle verder vervolmaken.”
De Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank hadden de afgelopen maanden geen bezwaren tegen Boober. De AFM kwam tot de conclusie dat de leensite geen vergunning nodig had, zolang particuliere geldschieters niet meer dan _ 40.000 uitlenen en niet meer dan honderd leningen verstrekken.

Reageer op dit artikel