nieuws

Bos duikt in beleggingspolis

Archief

Het ministerie van Financiën gaat met consumentenorganisaties en verzekeraars overleggen over de aanpak van een apart onderzoek naar de problemen rond beleggingspolissen. Steun aan het onderzoek van de stichting Verliespolis is daarmee van de baan.

Het Verbond van Verzekeraars is tegenstander van zo’n apart onderzoek en vindt de zogeheten categorale aanpak die Ombubsman Wabeke en geschillencommissievoorzitter Du Perron hebben voorgesteld, voldoende. Volgens die aanpak worden in het reguliere klachtenproces via klachteninstituut Kifid steeds per productcategorie klachten over beleggingspolissen behandeld, waarbij uitspraken dus ook voor een hele categorie producten gelden.
Consumentenorganisaties vinden een onafhankelijk inventariserend onderzoek nodig; de stichting Verliespolis is al een onderzoek gestart onder leiding van professor Alfred Oosenbrug. Voormalig minister Zalm liet doorschemeren dat onderzoek te willen steunen, maar stuitte daarbij op de verzekeraars, die Oosenbrug niet onpartijdig vinden.
Politieke realiteit
Zalms opvolger Bos heeft nu aan de Tweede Kamer laten weten toch een tweede onderzoek te willen laten uitvoeren, die inzicht moet geven in de markt voor beleggingspolissen en de eigenschappen van de producten. Het Verbond is daar niet blij mee: “Wij vinden de voorgestelde procedure via Kifid al voldoende. Niettemin accepteren wij de wens van een feitelijk onderzoek als een politieke realiteit”, aldus woordvoerder Hennie Zoontjes. “We blijven dus ook praten met Financiën.” Het Verbond heeft de leden al opgeroepen de eigen producten onder de loep te nemen en eventueel te repareren. Daarnaast worden aan het Kifid overzichten gestuurd van alle aangeboden producten. Wie het door Bos gelastte onderzoek gaan uitvoeren, is nog niet duidelijk.

Reageer op dit artikel