nieuws

Borst ziet niets in verplichte ‘meerkeuze’ bij collectiviteiten

Archief

Werkgevers kunnen volgens minister Borst niet verplicht worden om werknemers keuzes te bieden bij de collectieve ziektekostenverzekering.

Minister Borst vindt dat er geen wettelijke basis is om werkgevers te verplichten hun werknemers voor een collectieve ziektekostenverzekering minstens twee keuzemogelijkheden te bieden. Bovendien kan zo’n verplichting volgens haar in strijd zijn met het streven om de administratieve lasten van werkgevers te beperken.
De minister heeft dit schriftelijk aan de Tweede Kamer meegedeeld naar aanleiding van een aanbeveling van een ambtelijke werkgroep. De werkgroep vindt dat werknemers meer vrijheid moeten hebben bij collectieve ziektekostenverzekeringen. Vooral omdat werkgevers vaak geen ‘werkgeversbijdrage’ geven als de werknemer geen gebruik maakt van het collectieve contract.
Het is de vraag, of het standpunt van Borst houdbaar blijft. Volgens Dirk-Jan Westerwoudt, voorlichter van Zorgverzekeraars Nederland, ligt de vraag of werkgevers meer keuze moeten bieden namelijk ook op het bord van het Europese Hof van Justitie. Een Groningse verpleegster spande vorig jaar haar werkgever een proces aan over het gebrek aan keuzemogelijkheden. De betrokken kantonrechter heeft de kwestie doorgeschoven naar het Europese Hof. Westerwoudt: “Het kan nog jaren duren voordat het Hof met een uitspraak komt”.

Reageer op dit artikel