nieuws

Borst laat haar tanden zien

Archief

Minister Borst heeft onlangs gesuggereerd dat ze verzekeraars in de tang kan nemen door de ziekenfondsgrens dusdanig te verhogen dat daarmee een volksverzekering is bereikt.

Herhaaldelijk heeft minister Borst de laatste tijd laten blijken dat zij voorstander is van een volksverzekering, maar dat zij zich als D66-politicus heeft te houden aan het regeerakkoord. Onlangs heeft ze op een D66-studiebijeenkomst meegedeeld dat ze het AWBZ-pakket wil opschonen en de betreffende dekkingen wil doorschuiven naar de pakketten van verzekeraars en ziekenfondsen. Ze dreigde toen dat als de particuliere verzekeraars daar niet aan mee zouden willen werken, zij de ziekenfondsloongrens zou optrekken. Het Tweede-Kamerlid Kant (SP) wilde Borst hierover aan de tand voelen op een spoeddebatje, maar heeft bij nader inzien gekozen voor het stellen van schriftelijke vragen.
‘Kennisgeving’
“De uitlatingen van mevrouw Borst zaaien verwarring”, zegt desgevraagd Dick van Boven, bestuurslid van Zorgverzekeraars Nederland en algemeen directeur van ONVZ. “Als politica toont zij zich sinds enkele maanden een warm voorstander van een basisverzekering en nu zelfs van een volksverzekering. Maar als minister is zij gebonden aan het regeerakkoord en dus aan het kabinetsbeleid. Ik kan mij niet herinneren dat het kabinet inmiddels een gewijzigd regeerakkoord heeft gepresenteerd. Als verzekeraar heb ik te maken met de minister en (nog) niet met een standpunt van een vooraanstaand lid van D66. Dus neem ik de uitlatingen van mevrouw Borst voorlopig maar voor kennisgeving aan.”

Reageer op dit artikel