nieuws

Boober mag van AFM toch doorgaan met kredietverlening

Archief

De leensite Boober.nl heeft eind vorige van de AFM het groene licht gekregen om door te gaan met de bemiddeling in consumentenkrediet. De constructie waarbij Boober opereert als aangesloten instelling bij Mees Investments & Consultancy in ‘s-Hertogenbosch, werd met de nodige kanttekeningen geaccepteerd door de AFM.

Volgens Boober-directeur Guus Drijver mag zijn bedrijf nu bemiddelen voor zowel particuliere als zakelijke uitleners. “Het enige wat ons nu nog te doen staat, is nauwkeurig bepalen waar de grens tussen particulier en professioneel uitlenen precies ligt, aangezien deze groepen elk aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen”, aldus Drijver. “Wij doen dit in overleg met de AFM en denken hier enkele dagen tot maximaal een week voor nodig te hebben”, zei hij vorige week voor het afronden van dit blad. “Na deze periode zijn wij weer volledig operationeel.”
Niet juist
Navraag bij de AFM leert dat er toch interpretatieverschillen zijn. Volgens woordvoerster Drea Berghorst geeft Drijver een niet geheel juiste voorstelling van zaken. “Boober mag inderdaad als verbonden bemiddelaar aan de slag, maar dit betekent nog niet dat zij nu al een volwaardige status als kredietverlener hebben. Eerst moet bijvoorbeeld de rol van de aanbieder verder worden uitgekristalliseerd. Met name de positie van de particuliere aanbieder zal nog opnieuw worden bekeken. In hoeverre is bijvoorbeeld de toezichtswetgeving hierop van toepassing en wat betekent een en ander voor de rente- en betalingsverplichting van de ontvangende partij.”
Rechtbank Rotterdam
De beslissing van de AFM kwam na een voor Boober zeer roerige periode. Toezichthouder AFM stelde onlangs dat de leensite zich professioneel bezig hield met kredietbemiddeling en daarom ten onrechte zonder vergunning opereerde. Directeur Guus Drijver vond van niet en legde de zaak vervolgens voor aan de rechtbank in Rotterdam. “Bij ons mag in totaal _ 39.000 uitlenen en bij een rente van 10% levert dat jaarlijks _ 3.900 op”, zei hij. “Daar kun je echt niet van leven.” De term ‘professioneel krediet verlenen’ is dus niet op zijn plaats, vond hij.
De rechter stelde de toezichthouder evenwel in het gelijk, maar gaf Boober wel twee dagen de tijd om met een oplossing te komen. De leensite kwam vervolgens op de proppen met de bovengenoemde constructie van de ‘aangesloten instelling’. Mees Investments & Consultancy is overigens het bedrijf van mede-initiatiefnemer Ruud Mees van Boober. Overigens heeft Boober tot nu toe in totaal _ 1,4 miljoen euro aan leningen verstrekt.

Reageer op dit artikel