nieuws

Boober krijgt concurrentie

Archief

Boober.nl, de online marktplaats voor lenen en uitlenen, heeft zijn spelregels voor aanbieders van geldleningen op de marktplaats aangepast aan de wensen van de AFM en is weer volledig actief. De site heeft er inmiddels zeker twee concurrenten bij.

De aanpassingen behelzen dat het uitstaande kapitaalsaldo van uitleners voortaan gemaximaliseerd is op _ 39.000 om te bevestigen dat Boober een marktplaats is voor particulieren en er niet gehandeld wordt in hoofde van beroep of bedrijf. Bovendien heet de gebruikersovereenkomst vanaf nu gebruikersverklaring en moet een lening voor 100% volgeschreven worden alvorens die gesloten wordt, om te onderstrepen dat Boober geen partij is in de kredietovereenkomst.
Boober lijkt daarmee de weg voor meer leensites te hebben vrijgemaakt, want op 1 oktober is Frooble.nl, dat in mei al was aangekondigd maar door een onzorgvuldige voorbereiding opstartproblemen kende, actief geworden. “We hebben voor een heel nieuw concept gekozen om anders te zijn dan Boober”, zegt initiatiefnemer Marc Veldhuis.
Korte looptijden
Frooble wordt een leenmarktplaats voor lagere bedragen en kortere looptijden dan bij Boober. “Men kan vanaf _ 50 lenen met een looptijd van één tot drie maanden. Zo kunnen de gebruikers elke maand geld lenen als ze tijdelijk zonder geld zitten en een belangrijke betaling moeten doen, bijvoorbeeld een telefoonabonnement of de huur”, zegt Veldhuis, die met de kleine bedragen in een gat denkt te duiken dat de banken laten liggen.
Een regel bij Frooble is dat de lener een vaste inkomen heeft. Voor uitleners valt er goed geld te verdienen, denkt Veldhuis. “Het voordeel voor de uitlener is dat men in korte tijd grote winsten kan behalen.” Leners mogen niet meerdere bedragen tegelijkertijd ontvangen. Een gebruiker mag volgens Veldhuis slechts één bedrag per keer lenen. “Zodra dat is afgelost, kan men nogmaals lenen. Wij willen zo een liberale marktplaats creëeren waar voortdurend wordt geleend en uitgeleend.”
AFM-vergunning
Frooble heeft nog geen toestemming van toezichthouder AFM. “Er is een kleine kans dat het niet doorgaat”, zegt Veldhuis. Dat blijkt ook uit antwoorden van minister van Financiën Bos op Kamervragen over de nieuwe sms-leensite Ferratum.nl. Schuldeninstituut Nibud riep in augustus op tot een verbod op Ferratum vanwege de hoge afhandelingskosten, die neerkomen op een rente van 650% op jaarbasis.
Bos laat weten dat de site geen wetten overtreedt. “Het type minileningen dat via internet en sms aan particulieren wordt verstrekt, valt niet onder de WFT als de betaling van deze leningen binnen drie maanden plaatsvindt na het verstrekken van de lening.” De minister beraadt zich echter wel op maatregelen tegen sites met leningen met een looptijd korter dan drie maanden. “Overkreditering vormt nog steeds een probleem”, aldus Bos. “De uitzonderlijk hoge vergoedingen die worden gevraagd, dragen zeker niet bij aan een gezonde financiële huishouding.”
Beginfase
Mocht het wel doorgaan, dan wil Frooble de fouten van Boober vermijden. “Daarom gaan we de start van Frooble in fases indelen”, legt Veldhuis uit. “Tot 1 januari zullen we niet meer dan 250 gebruikers accepteren. Zo hebben wij nog controle over het systeem en de administratie en kunnen wij het systeem perfectioneren. Ook wordt er samen met de Gebruikersvereniging Frooble gekeken hoe wij bepaalde punten kunnen verbeteren, zoals een leenverzekering, als extra zekerheid voor de uitleners. Gebruikers worden automatisch lid van die vereniging. Bepaalde instellingen zouden daarin ook deel kunnen nemen. Zo willen wij openheid creëren. Vanaf 1 januari 2008 begint de tweede fase, waarbij het totaal aantal gebruikers wordt verhoogd naar 1.000. En vanaf februari wordt de limiet vrijgegeven.”
Trundo
Een tweede Boober-concurrent is Trundo.nl dat ook op internet leningen gaat aanbieden. De site van het bedrijf vermeldt de boodschap ‘coming soon’. Een woordvoerder laat weten dat uit concurrentieoverwegingen de startdatum van de site nog niet bekendgemaakt wordt.

Reageer op dit artikel