nieuws

‘Boeterente is vaak 10% te hoog’

Archief

Een rechterlijke uitspraak heeft afgelopen week volgens het Groningse intermediairbedrijf Solvent Financieel Advies aangetoond dat structureel te hoge boeterentes worden berekend bij het oversluiten van hypotheken.

Het bedrijf voert namens enkele klanten sinds vorig jaar procedures tegen geldgevers. “De zaak ging om een hypotheek van _ 129.327, waarbij de klant _ 9.776,51 boete moest betalen aan de desbetreffende bank. Volgens de rechtbank is daarbij _ 1.574,18 te veel betaald. Dit bedrag moet door de bank worden terugbetaald”, aldus Solvent. “Bestudering van het vonnis brengt ons tot de voorlopige conclusie dat in ieder geval 10 à 15% aan boeterente in de afgelopen vijf jaar ten onrechte door banken in rekening is gebracht.” Solvent wil de exacte inhoud van de uitspraak niet prijsgeven.
Site
Solvent startte twee jaar geleden samen met advocaat Gert Glas de site www.geenboeterente.nl, omdat naar hun mening veel banken een te hoge boete in rekening brengen bij voortijdige aflossing van een hypotheek. Bijkomend bezwaar is dat in veel algemene voorwaarden geen duidelijke regeling is opgenomen voor het berekenen van de boete.
Op de site worden mensen die de laatste vijf jaar boeterente hebben betaald, gevraagd hun gegevens in te vullen, zodat bekeken kan worden of een deel daarvan is terug te vorderen. Vorig jaar zijn de eerste proefprocedures gestart. Worden klagers in het gelijk gesteld, dan ontvangen zij de helft van het te veel betaalde bedrag; de andere helft is het honorarium voor Glas.

Reageer op dit artikel