nieuws

BLG kan hypotheekproductie nauwelijks bijbenen in 1997

Archief

BLG Hypotheken zegt vorig jaar een nieuw topjaar te hebben gerealiseerd. De omzet groeide naar f 1,4 (1,2) mld. “Het was niet aan te slepen”, aldus directeur Huub Narinx in het relatieblad Hypothema.

De omzetgroei van BLG bedroeg f 250 mln. Het eigen label-product, de BLG Levenhypotheek, heeft volgens Narinx een stuk beter gescoord dan de producten van de arrangementspartners, die dalende verkoopcijfers lieten zien. “Meer productie hadden we eenvoudig niet aangekund”, aldus Narinx.
BLG geeft het intermediair standaard 0,5% provisie over het leningbedrag. Als de hypotheekomzet over 1997 en 1998 de grens van f 5 mln passeert, geeft BLG een extra provisie van 0,25% over de productie van dit jaar. Als de gezamenlijke productie over beide jaren meer dan f 15 mln is, wordt nog eens 0,25% uitgekeerd over de productie van 1998.
Inclusief de provisie van 1,5% over het verzekerd kapitaal van de meeverbonden levenpolis kan de totale provisie voor het intermediair dus oplopen tot 2,5%.
Portefeuille
Het aandeel van de aflossingsvrije hypotheek in de portefeuille van BLG groeide vorig jaar naar 40%, dat van de spaarhypotheek bedroeg 50% en dat van de annuïteitenlening 10%. Vooral het 2-jaars en 15-jaars hypotheekproduct waren populair.
BLG verwacht dat het aandeel van de aflossingsvrije hypotheek verder zal toenemen. Mede daardoor zal ook de BLG Levenhypotheek meer aftrek vinden, verwacht BLG. Bij een aflossingsvrij leenbedrag boven 75% van de executiewaarde stelt BLG een onderpand in de vorm van een levensverzekering als voorwaarde. Deze BLG Levenhypotheek kan bij veertig maatchappijen worden gesloten.
De hypotheekmarkt groeide volgens Narinx vorig jaar met 30%, onder meer door een soepeler omgang met woonquota en een grotere leencapaciteit. Zorgelijk vindt hij het toenemende aantal oversluitingen, inmiddels goed voor 40% van de totale hypotheekmarkt. Jaar Omzet Portefeuille 1995 0,7 4,4 1996 1,2 5,0 1997 1,4 5,2 (x f mld)

Reageer op dit artikel