nieuws

BKR-directeur Rip neemt eind februari afscheid

Archief

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) krijgt een nieuwe directeur. Per 1 maart gaat directeur H. Rip (62) met de vut. Zijn opvolger is drs. J. Lobstein.

Scheidend directeur Rip heeft een loopbaan van 44 jaar achter de rug, waarvan 25 jaar bij het BKR. Onder meer voor deze lange staat van dienst krijgt hij op vrijdag 28 februari in Kasteel De Wijenburg in Echteld een afscheidsreceptie aangeboden.
Zijn opvolger Lobstein (50) was tot 1 januari van dit jaar in dienst als directeur financiën en organisatie van het handelsinformatiebureau Graydon in Amsterdam. Daarvoor werkte hij onder meer als marketeer voor de Vereniging Van Artsen-Automoblisten (VVAA).
Samenwerking
Het Bureau Krediet Registratie (BKR) onderzoekt de mogelijkheid van samenwerking met de Centrale voor Kredieten aan Particulieren van de Nationale Bank in België. Een definitief akkoord wordt in de eerste helft van dit jaar verwacht.
In samenwerking met de Belgische Nationale Bank hoopt het BKR inzicht te krijgen in het kredietverleden van Belgische afnemers. Het overleg is overigens geopend op initiatief van de Belgische bank. Een probleem is dat er in België wordt gewerkt met een ‘negatieve’ registratie: alleen kredietafnemers die hun termijnen niet kunnen voldoen, worden geregistreerd. In ons land worden alle consumptieve leningen vastgelegd.
Registratie
Het BKR heeft tot dusver circa 9,3 miljoen kredieten van ruim 4,9 miljoen kredietnemers vastgelegd in zijn databank. Daaronder zijn ruim 4,7 miljoen beëindigde contracten die het BKR bewaart tot vijf jaar na de afloopdatum.
Ter vergelijking: de Nationale Bank ‘bewaakt’ zo’n 430.000 krediet-contracten van 352.000 consumenten. Daaronder waren 97.000 contracten waarvan tekorten of achterstallige betalingen zijn aangezuiverd.
Overigens heeft het BKR al eenzelfde samenwerking met een vergelijkbare instelling in Duitsland: de Bundes-Schufa in Wiesbaden. Ook deze instelling hanteert de ‘positieve’ registratie, net zoals in ons land.

Reageer op dit artikel