nieuws

Beursgang SNS Reaal bedoeld om overnamekas te spekken

Archief

De beursgang van SNS Reaal levert naar verwachting _ 1,3 mld op. Hiermee wil het concern financiële armslag creëren voor overnames, bij voorkeur in de verzekeringssector.

Tot en met eergisteren kon worden ingeschreven op een kleine 70 miljoen nieuwe en bestaande aandelen SNS Reaal, tegen een prijs per aandeel tussen _ 16 en _ 18,50.
SNS Reaal focust op particulieren en het MKB. Daarom zou het concern graag zien dat een relatief groot deel van de aandelen terechtkomt bij Nederlandse particuliere beleggers. Aan de beursgang was een uitgebreide campagne gekoppeld met televisiecommercials, radiospots, affiches en advertenties. Onder het motto ‘We gaan naar de beurs. Ga je mee?’ probeert de bankverzekeraar zijn bekendheid te vergroten bij Nederlandse particuliere beleggers en ze over de streep te trekken om aandelen te kopen. Een overdaad aan vlinders symboliseert het uit de cocon komen van het nieuwe, ‘vriendelijke’ SNS Reaal.
Touwtjes
Particulieren kunnen erop rekenen dat zij de eerste tweehonderd aandelen waarop zij inschrijven gegarandeerd krijgen toegewezen, tot een maximum van 20% van de beursgang. De ruim vijfduizend eigen werknemers van SNS Reaal krijgen ieder twintig aandelen en de rest gaat naar institutionele beleggers in binnen- en buitenland.
De Stichting Beheer SNS Reaal, tot deze week enig aandeelhouder, houdt ook na de beursgang feitelijk de touwtjes in handen, met een belang van 70% en drie van de zeven posities in de Raad van Commissarissen. Ook tweederde van de opbrengst van de beursgang, die tussen _ 1,1 mld en _ 1,3 mld zal liggen, vloeit toe aan de Stichting Beheer.
Balboekje
Eenderde gaat naar de onderneming, die daarmee de nodige strategische en financiële flexibiliteit wil creëren om weer op overnamepad te kunnen gaan. De laatste aankoop dateert van september vorig jaar, toen de Nieuwe Hollandse Lloyd werd overgenomen.
Wie SNS Reaal nu allemaal in het balboekje heeft staan, wil topman Cor van den Bos van Reaal niet onthullen. Er wordt in ieder geval niet over de landsgrens gekeken. De versnipperde Nederlandse verzekeringsmarkt biedt volgens Van den Bos de meeste kans op geschikte overnamekandidaten, maar het is niet uitgesloten dat ook naar banken wordt gekeken. Over de termijn waarop nieuwe ontwikkelingen zijn te verwachten, kon hij nog niets zeggen.
Saai
De verzekerden zullen in ieder geval weinig merken van de beursgang van SNS Reaal. “De premies gaan niet omlaag”, aldus bestuursvoorzitter Sjoerd van Keulen. De aandeelhouders kunnen volgens hem rekenen op een gestage, “bijna saaie” groei van de nettowinst per aandeel met 10% op jaarbasis. De hoogte van het uit te keren dividend kan van jaar tot jaar verschillen. Over 2006 verwacht de bankverzekeraar tussen 40% en 45% van de genormaliseerde nettowinst als dividend aan de aandeelhouders te kunnen uitkeren.
in het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam. Van links naar rechts achter de tafel: Cor van den Bos, Ronald Latenstein van Voorst, Sjoerd van Keulen en Rien Hinssen.

Reageer op dit artikel