nieuws

Betrouwbaar…

Archief

Vakorganisatie De Unie, die amper tien jaar geleden 50

000 leden had, stevent af op de 80.000-grens. Dit is de kapstok voor een ‘Ten Geleide’ in het meinummer van Medium, het magazine van De Unie. Hoofdredacteur Toon Moeskops filosofeert daarin over de behoefte aan een vakbond bij de hedendaagse werknemers. “Als ik u vraag wat u het belangrijkste aspect vindt van een eigentijdse vakbond, dan antwoordt u daar ongetwijfeld op dat we vooral ‘betrouwbaar’ moeten zijn. U moet op ons kunnen rekenen als u advies of hulp nodig heeft.” Vervolgens maakt hij de volgende vergelijking: “Weet u overigens dat het belangrijkste verschil tussen een vakbond en een rechtsbijstandverzekeraar schuilt in die betrouwbaarheid? Wij kunnen zaken oplossen, doordat we bij de bedrijven of in de bedrijfstakken regelmatig over de vloer komen. Voor CAO-onderhandelingen bijvoorbeeld. Daardoor kan een kwestie die wij voor een lid behandelen dikwijls in goed overleg opgelost worden. In het belang van beide partijen. Een rechtsbijstandverzekeraar ‘communiceert’ over haar zaken vooral op juridische toon, terwijl De Unie, voordat we onze juristen inschakelen, via overleg tot oplossingen komt.”

Reageer op dit artikel