nieuws

‘Betaalbare overstap voor particulier verzekerden’

Archief

“Particuliere ziektekostenverzekeraars moeten alle verzekerden de kans geven om jaarlijks tegen een betaalbare premie over te stappen.” Dit vindt prof.dr. Wynand van de Ven.

“In de komende eeuw wordt de inkoop van de zorg steeds belangrijker voor ziekenfondsen en particuliere verzekeraars”, zei Van de Ven, hoogleraar sociale ziektekostenverzekering aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, op het congres Gezondheidszorg 2000, dat European Business Studies onlangs in Noordwijk hield. “Een noodzakelijke voorwaarde voor het maatschappelijk succesvol vervullen van de zorginkoopfunctie is dat de verzekerden jaarlijks, tegen een betaalbare premie, van zorgverzekeraar kunnen veranderen. Bij de AWBZ en de particuliere verzekering wordt aan deze voorwaarde niet voldaan. Als de particuliere verzekeraars er niet aan meewerken dat ál hun verzekerden – ook de chronisch zieken – jaarlijks tegen een betaalbare premie kunnen overstappen, lopen ze de kans dat ze marktaandeel verliezen aan ziekenfondsen. Het ligt dan namelijk voor de hand, dat ziekenfondsen de taak krijgen deze verzekerden op te vangen.”
Van de Ven hield voorts een pleidooi om een groot deel van de AWBZ-dekkingen over te hevelen naar ziekenfonds- en particuliere pakketten.

Reageer op dit artikel