nieuws

Beroepsorganisatie en openbaar register voor alle risicomanagers

Archief

Narim-bestuursleden Simon Kooij en Ed Mallens hebben de Stichting Vakontwikkeling Risk Management (SVRM) opgericht. In eerste instantie willen zij zich hard gaan maken voor inschrijving van certified risk managers in een openbaar register en het invullen van de kwalificaties die aan een professionele risicomanager moeten worden gesteld.

De SVRM wil echter niet alleen optreden als beheerder van een register, maar ook het op- en uitbouwen van vakkennis van de leden en de ontwikkeling van het vakgebied stimuleren en optreden als gezamenlijke spreekbuis. “We hebben zojuist onze website gelanceerd en het is de bedoeling om op 1 januari 2008 volledig operationeel te zijn”, zegt Kooij. “Met een vergelijkbare structuur als bijvoorbeeld ook het Nivre heeft.” Volgens Kooij wil de SVRM zich de komende jaren ontwikkelen tot een volwaardige organisatie, compleet met bestuur, commissies voor accreditatie, opleidingen, geschillencommissie, adviesraad en raad van toezicht. Investeringen worden in eerste instantie gedaan door een aantal bedrijven en beroepsorganisaties waarmee nauwe banden bestaan.
Lidmaatschap
Risicomanagers die op grond van opleiding, kennis en aantoonbare ervaring hun sporen in dit vakgebied hebben verdiend, komen in principe in aanmerking voor het lidmaatschap van de SVRM. Bij welke werkgever ze in dienst zijn, is niet relevant. Dit in tegenstelling tot het toelatingsbeleid van de Narim: wie als riskmanager werkzaam is bij een organisatie die activiteiten verricht als ‘leverancier/adviseur van verzekerings- en verzekeringsgerelateerde producten en diensten op het gebied van riskmanagement’ is uitgesloten van het Narim-lidmaatschap.
Masteropleidingen
Kooij en Mallens zijn inmiddels in overleg met enkele opleidingsinstituten, zoals de Universiteit van Amsterdam en diverse hogescholen, over de invulling van masteropleidingen op het gebied van riskmanagement. “Wij zijn bezig na te gaan welke mogelijkheden er zijn en willen vooral gebruik maken van de kennis en ervaring die er al is. Bij opleidingsinstituten, maar ook bij marktpartijen en bij beroepsorganisaties.”

Reageer op dit artikel