nieuws

Berkemeijer verslikt zich in aankoop portefeuille De Lange

Archief

De rechtbank in Zwolle heeft het faillissement uitgesproken over de vennootschap Berkemeijer & De Lange Financiële Diensten (Zwolle). “Een schoolvoorbeeld van een lijk in de kast”, zegt eigenaar Roeland Berkemeijer.

Op zijn naam telde het SER-register voor assurantietussenpersonen vier inschrijvingen: één op persoonlijke titel, één voor NBVA-lid Berkemeijer Financiële Diensten, één voor Berkemeijer & Van Mierlo Assurantiën en één voor Berkemeijer & De Lange. De laatste vennootschap is failliet en telde twee werknemers. De andere bedrijven, met twaalf werknemers, blijven buiten schot.
Mei dit jaar nam Berkemeijer (51) de portefeuille over van Joop de Lange in Heerde. De royementen van de 2.200 levensverzekeringen – voornamelijk van Aegon – overstijgen inmiddels de 10%. “En de nog resterende polissen vertegenwoordigen een maximaal terugboekingsrisico van _ 430.000. Een onhoudbare zaak.” Berkemeijer, die wel vaker portefeuilles overneemt, betitelt zijn aankoop nu als “een dommigheid”.
Volgens hem stond De Lange voorheen veel op trouwbeurzen en leverde dat toen zo’n twintig nieuwe polissen en klantafspraken per beurs op. “Nu is dat nog maar één of twee. Dat loont niet echt meer de moeite, hè.”
Kwadrant
De rechtbank in Leeuwarden heeft het faillissement uitgesproken over Wijma & Been Assurantiën. Het kantoor telde nog zeven medewerkers en was onderdeel van de Kwadrant Groep, eigendom van Arjan Oosterlaar, tevens franchisenemer van Huis & Hypotheek in Leeuwarden. Kwadrant Makelaardij en Huis & Hypotheek zijn nog wel actief.
Begin vorig jaar nam Oosterlaar 99% van de aandelen in het in Schade gespecialiseerde assurantiekantoor over van Frits Wijma en Tjeerd Draaisma. Die zijn vervolgens in de loop van 2005 opgestapt. De portefeuille van het kantoor, waar een jaar terug nog dertig mensen werkten, telde zo’n 20.000 klanten.
Home Run
Bij de Rotterdamse rechtbank is het faillissement uitgesproken over de vennootschap Home Run The Financial Care Company. Het drie jaar oude assurantiekantoor in Capelle aan den IJssel valt onder een Antilliaanse vennootschap Intertrust en was verder deels eigendom van Marc Stratman (43). Vier werknemers verliezen hun baan.
De rechtbank in Den Bosch sprak kort voor de kerstdagen het faillissement uit over de vennootschap Assurantiekantoor W.A.A. Twal, van het Cuijkse echtpaar Twal. Het kantoor was twee maanden eerder al gesloten en de portefeuille verkocht aan Cinjee Advies in Sliedrecht. Ook de vennootschap Twal Assurantiën, nog wel opgenomen in het SER-register van assurantietussenpersonen, is uitgeschreven uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel.
In Zutphen werd het verdict uitgesproken over Heidinga & Partners (Eerbeek). Het bedrijf van Feico Heidinga (46) had als handelsnamen ook Flexhypotheken en andere Flex-varianten. Bij de rechtbank in Leeuwarden is een schuldsaneringsregeling afgesproken met Annie Postma (50), eigenaresse van het gelijknamige assurantiekantoor in Sneek.

Reageer op dit artikel