nieuws

Bergingsbedrijven verplicht tot openbare inschrijving

Archief

Nederlandse autobergingsbedrijven moeten meer met elkaar gaan concurreren. Van monopolies binnen eigen rayons kan geen sprake meer zijn, ‘levenslange’ contracten behoren tot het verleden en elke drie jaar vindt een openbare inschrijving plaats.

Dit heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) onlangs besloten. De situatie op de autobergingsmarkt was volgens de NMa onhoudbaar, omdat de toegang – door bestaande afspraken en regelingen – zeer beperkt werd. Hierdoor zag de NMa zich genoodzaakt in te grijpen.
De concurrentie-waakhond heeft afgezien van het creëren van een totaal vrije bergingsmarkt, omdat bergingsbedrijven een algemeen belang dienen. Met het vrijmaken van door auto’s geblokkeerde wegen bevorderen de slepers de doorstroming van het verkeer en de verkeersveiligheid.
Eerste berging
In de nieuwe situatie krijgt de berger met het beste aanbod een rayon toegewezen gedurende drie jaar. Deze toewijzing heeft echter alleen betrekking op de zogeheten ‘eerste berging’, het weghalen van een voertuig dat de weg blokkeert. Voor alle andere sleepwerkzaamheden mogen verzekeraars, alarmcentrales en politiediensten ook in zee gaan met andere bergers.
Bergingsbedrijven zijn niet blij met het besluit van de NMa. Sommige bedrijven hebben al gedreigd wegen te gaan blokkeren als de keus bij de openbare inschrijvingen niet op hen valt. Eerder dreigden de bergingsbedrijven al met harde acties toen verzekeraars gezamenlijk nieuwe prijsafspraken wilden maken.

Reageer op dit artikel