nieuws

Beperkt verloop bij zorgverzekeraars

Archief

In tegenstelling tot vorig jaar is slechts een beperkt aantal verzekerden naar een andere zorgverzekeraar overgestapt. Een echte winnaar of verliezer was begin deze week nog niet aan te wijzen. Grote zorgverzekeraars als Achmea, VGZ, Univé en Menzis hielden zich toen nog op de vlakte over de daadwerkelijke aantallen.

Agis was vorig jaar de grote verliezer en Achmea (met name het onderdeel Avéro) mocht zich de grote winnaar noemen. Zo uitgesproken is het op dit moment nog niet. Tot vorige week vrijdag hadden zorgverzekeraars nog de mogelijkheid om onderling opzeggers door te geven. Volgens ONVZ-directeur Erno Kleijnenberg is de koers wel gelopen. “Misschien dat er nog een paar bijkomen, maar dan hebben we het hooguit over tientallen.” ONVZ heeft zijn verzekerdenaantal stabiel weten te houden op ongeveer 450.000, ondanks de hoogste premie onder de zorgverzekeraars. “Wij hebben niet meegedaan aan de prijzenslag en toch ons bestand kunnen behouden. De klant blijft kiezen voor kwaliteit.”
Licht herstel bij Agis
Agis heeft de weg omhoog weer ingeslagen, na het megaverlies (ruim 400.000) een jaar geleden. De maatschappij meldt nu 1.230.000 verzekerden te tellen, een groei van 30.000 ten opzichte van begin vorig jaar.
CZ moet vooralsnog een verlies van 5.500 verzekerden incasseren. “Wij hebben op dit moment 23.000 vertrekkers en 17.500 nieuwkomers. Dat is een verlies van 0,25% op ons bestand van 2,6 mln verzekerden.” Dit aantal is inclusief het aantal zorgverzekerden van fusiepartner OZ, dat zijn verzekerdenaantal stabiel houdt op ongeveer 600.000 verzekerden. CZ had eind vorig jaar te kampen met een langdurige computerstoring. Het is niet bekend of dat nog gevolgen heeft gehad voor de aanwas van verzekerden.
Schiedam
DSW, de zorgverzekeraar die er patent op heeft om als eerste met zijn premies naar buiten te komen, heeft er ook geen moeite mee om al wat aantallen te noemen. “Wij hebben op dit moment 333.600 verzekerden in de boeken. Dat zijn er 2.200 meer dan we er hadden.” Bij zusterbedrijf SR Zorgverzekeringen hangt de vlag er iets minder rooskleurig bij. Daar zijn 3.400 verzekerden vertrokken en is de stand nu 62.600 verzekerden.
In het hoge noorden heeft De Friesland zijn ruim 500.000 verzekerden weten te behouden. “Er is nauwelijks verloop.”
Plus bij Fortis
Fortis Verzekeringen (Fortis ASR en De Amersfoortse) mag zich tot op heden verheugen in 15.000 bijschrijvingen. “Daarmee komt ons bestand op 135.000, een groei van 13%.” Vorig jaar telde Fortis Verzekeringen nog 160.000 verzekerden, maar daarin begrepen was nog SR Zorgverzekeringen dat nu zelfstandig doorgaat.
Het Leidse Zorg & Zekerheid denkt ongeveer quitte te spelen. De verzekeraar telde in mei vorig jaar 375.000 verzekerden en zegt er nu ongeveer 370.000 te hebben. “We zijn nog druk bezig met tellen. Verder hebben we geïnvesteerd in de collectieve contracten. Zo kunnen medewerkers en studenten van de Leidse universiteit zich collectief bij ons verzekeren. Dat draagt zeker bij aan groei.”
Azivo
De Haagse maatschappij Azivo heeft per saldo 16.500 verzekerden verloren. Dit is de uitkomst van 1.500 nieuwe klanten en 18.000 vertrekkenden. Het verlies is vrijwel geheel toe te schrijven aan het wegvallen van een collectief contract met de gemeente ten bate van de Haagse minima. IZA won de (Europese) aanbesteding.
Blauwe ogen
De Deventer zorgverzekeraar Salland houdt zijn verzekerdenbestand redelijk stabiel op 88.000. “Er is bij ons nauwelijks wat gebeurd. We hebben een mutatie van nog geen één procentpunt. Wij doen alleen aan werkgeverscollectiviteiten en zitten niet op collectiviteiten te wachten van Toyota-rijders of mensen met blauwe ogen”, aldus commercieel manager Peter Jan Kamphuis. “In onze portefeuille is 22% collectief verzekerd.”
Bij Univé waren maandagmiddag nog geen concrete cijfers te verkrijgen. Er kon wel als tipje van de sluier worden opgelicht, dat het bestand ‘redelijk stabiel’ is gebleven. Achmea rept van een “lichte, of beter gezegd geringe stijging”.
Goed bevallen
Uit een onderzoek van MarketResponse blijkt dat de overstappers van begin 2006 content zijn met hun nieuwe zorgverzekeraar. Ruim driekwart geeft aan dat de nieuwe verzekeraar aan de verwachting heeft voldaan. Voor 10% was de dienstverlening zelfs beter dan verwacht. Slechts 5% werd teleurgesteld.

Reageer op dit artikel