nieuws

Belgische Controledienst wil garanties beleggingshypotheek

Archief

De Belgische Controledienst der Verzekeringen (CDV) zet grote vraagtekens bij de hypotheek op beleggingsbasis, zoals die al in Nederland wordt verkocht.

Bij de beleggingshypotheek lost de hypotheekhouder zijn schuld op de vervaldag in een keer af met de opbrengst uit een meeverbonden spaarverzekering op basis van beleggingen. Diverse Belgische hypotheekbanken willen dit beleggingsproduct in hun assortiment opnemen, aldus De Financieel-Economische Tijd.
De CDV wijst erop dat de opbrengst van aandelen onzeker is, zodat het gespaarde bedrag mogelijk niet toereikend is en eist derhalve garanties. De hypotheekverstrekkers willen het gevaar van een te laag eindbedrag ondervangen met een klikconstructie.
In Nederland hoeven de hypotheekbanken geen garantie te verstrekken. Als het eindbedrag niet voldoende is, wordt een deel van de schuld afgelost. Door verlenging van de looptijd van de hypotheek kan het resterende bedrag worden afbetaald.

Reageer op dit artikel