nieuws

Bekouw na pensionering betaald voorzitter VNAB

Archief

Eind deze maand gaat hij na veertig dienstjaren met pensioen. Toch gaat hij niet voor de bedrijfstak verloren, want per 1 september wordt O. Bekouw (58) de eerste betaalde, maar bovenal neutrale voorzitter van de Vereniging Nederlandse Assurantie Beurs. Een taak die hij eind vorig jaar overnam van jhr mr J.P.E. Teding van Berkhout. Hij verheugt zich daarop. Net zoals hij ruim twee jaar geleden het een nieuwe uitdaging vond toen hij door zijn werkgever Alexander & Alexander werd ‘verhuurd’ als commercieel adviseur aan Delta Lloyd, de maatschappij die eind 1991 Schermer Assuradeuren, B. Franco Mendes, en schademaatschappij Diligentia heeft overgenomen.

“Ik heb het daar geweldig naar m’n zin gehad. Een aantal klussen was zó anders dat een nieuwe wereld voor mij openging”, vertelt Bekouw enthousiast. Toch gaat hij met vervroegd pensioen. “Een aantal jaren geleden heb ik besloten om door te gaan totdat de veertig dienstjaren vol waren. Tenslotte zijn er naast werken nog andere leuke dingen in het leven.”
Los van Alexander & Alexander én Delta Lloyd (“Zij bieden mij gezamenlijk een afscheidsreceptie aan”) denkt Bekouw nog beter als voorzitter van de VNAB te kunnen functioneren. “Ik ken beide werelden, zowel die van de makelaar als van de verzekeraar. Daarbij komt dat ik nu volledig neutraal kan operen. Dat kan een waardevolle toegevoegde waarde geven aan de functie”, zegt Bekouw, die zijn domicilie kiest bij het secretariaat van de VNAB in de assurantiebeurs.
Toch zal hij zeker niet full time op de beurs(vloer) te vinden zijn. “Ik denk hooguit één tot twee dagen per week daaraan te besteden.” Naast het bijwonen van vergaderingen zal hij met name de externe contacten intensiveren, zoals met het Verbond van Verzekeraars en de standsorganisatie NVA. “De samenwerking van VNAB en Verbond kan beter. De schadesector van het Verbond zou meer toegankelijk moeten zijn voor bedrijvenverzekeraars, bijvoorbeeld door een aparte afdeling daarvoor te creëren. Het Verbond denkt ook in die richting, want het bestuur heeft een voorstel van VNAB (nog) niet van tafel geveegd.”
Bekouw heeft sinds zijn entree in de bedrijfstak in 1954 diverse werkgevers gehad. Hij was onder meer lid van de raad van bestuur van Bekouw Mendes Groep en na de fusie met Alexander & Alexander directeur van Alexander Bekouw. Het meest bekend staat hij als directievoorzitter van Schermer Assuradeuren (1969-1994). Nevenfuncties van hem waren: bestuurslid van de Vereniging van Transportassuradeuren (1988-1994), voorzitter van de Vabar (1985-1991), bestuurslid en voorzitter van Assurantie Beurs Amsterdam (1983-1993), en (dagelijks) bestuurslid van het Verbond van Verzekeraars (1986-1993).

Reageer op dit artikel