nieuws

Behaenk gaat hypotheken verstrekken op Antillen

Archief

De Behaenk Adviesgroep heeft van de Centrale Bank van de Nederlandse Antillen een vergunning gekregen om daar hypothecaire kredieten te verstrekken.

Onder de naam Behaenk Caribbean BV heeft de tussenpersoon al een kantoor geopend op Curaçao. Of er ook kantoren op de andere Antilliaanse eilanden komen, staat nog niet vast.
Initiatiefnemer binnen de Behaenk Adviesgroep is commercieel directeur Martin Van der Zwan. “Mijn vriendin is Antilliaanse en tijdens een bezoekje aan haar geboorteland kwam ik op het idee.” Dat Behaenk als enige Nederlandse bemiddelaar een vergunning krijgt, noemt hij een kwestie van uithoudingsvermogen. “We zijn er ruim drie jaar mee bezig geweest. Wat je in Nederland bijvoorbeeld in twee gesprekken rond hebt, duurt daar zes keer zo lang.”
Hypotheken
In totaal mag Behaenk f 300 mln kredieten verstrekken op de Antillen. De tussenpersoon zegt zich voornamelijk te richten op hypotheken, maar andere financieringsvormen worden op den duur niet uitgesloten.
Volgens van der Zwan lopen er gesprekken met zeven Nederlandse geldverstrekkers. “We hebben een uniek garantiefonds voor hypotheken opgezet, à la NHG, dat de bekende vooroordelen als ‘slechte betalingsgaranties’ en ‘veel orkanen’ bij hen weg moet nemen.” Over de opzet van het garantiefonds wil hij op dit moment niet veel uit de doeken doen, behalve dat de overheid er niet bij betrokken zou zijn.
Politieke agenda
Het renteverschil tussen Nederland en de Antillen met zo’n 14% enorm. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Behaenk verwacht een goed rendement te behalen én dat de plaatselijke geldverstrekkers niet bepaald staan te juichen bij hun komst. “De rentedaling staat op de politieke agenda van de Antillen, iets wat meegespeeld heeft bij het krijgen van de ontheffing”, aldus Van der Zwan. “Met onze komst zal de rentestand op het eiland zeker gaan dalen.”
De Antilliaanse vestiging van Behaenk wordt geleid door een Nederlandse adviseur. De medewerkers worden betrokken van het eiland zelf en krijgen twee maanden een opleiding in Nederland. “De tendens is dat veel hoogopgeleiden het eiland verlaten. Dat willen wij zo voorkomen”, aldus Van der Zwan.

Reageer op dit artikel