nieuws

Bedrijven betalen steeds later

Archief

Volgens onderzoek van kredietverzekeraar Atradius hebben Nederlandse ondernemers relatief vaak te maken met vertraagde betalingen van internationale klanten.

Voor het onderzoek werden 1.200 bedrijven ondervraagd. Vergeleken met vorig jaar zomer moeten bedrijven gemiddeld ook nog eens langer op een betaling wachten. Buitenlandse klanten betalen hun rekening gemiddeld veertien dagen later dan de vooraf gestelde betalingstermijn; bij binnenlandse klanten is de overschrijding tien dagen.
Andersom blijken buitenlandse ondernemingen in het afgelopen halfjaar eveneens vaker vertraagde betalingen te ondervinden bij Nederlandse klanten dan daarvoor. Het onderzoek vergelijkt het betalingsgedrag in ons land met dat in België, Duitsland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk.
Streng
Bedrijven in ons land zijn vergeleken met andere landen relatief streng: de betalingstermijn is gemiddeld een maand. Alleen de Duitsers willen het geld eerder binnen hebben: zij hanteren gemiddeld een termijn van 27 dagen. Italiaanse bedrijven doen het kalm aan met een gemiddelde van tachtig dagen.
Ons land scoort hoog op het gebied van kredietmanagement. Van de ondervraagde bedrijven geeft 94% aan over een eigen kredietmanagementafdeling te beschikken. In overige landen ligt dat rond de 60%.

Reageer op dit artikel